Икономисти: Служебният кабинет ще може да прави финансови маневри

За да вземе служебното правителство заем, трябва да му дадат точни параметри. Сегашното правителство не иска да го прави, около това мнение се обединиха проф. Боян Дуранкев и проф. Чавдар Николов

Има ли нужда страната от заем, на този въпрос дадоха отговор икономистите проф. Боян Дуранкев и проф. Чавдар Николов в студиото на NEWSROOM.

„За да вземе служебното правителство заем, трябва да му дадат точни параметри. Сегашното правителство не иска да го прави. Фискалният резерв преди края на юни беше 6 млрд., а сега е 8 млрд. и се очаква 700 млн. лв. да пристигнат от ЕС. Толкова резерв България никога не е имала, което значи, че служебното правителство ще има достатъчно пари за финансови маневри", заяви проф. Дуранкев.

"Каквото и да свършат до края на 42-рото Народно събрание, политиците ни показаха, че са национално безотговорни", на мнение е проф. Чавдар Николов, който допълни, че болниците може да останат без животоспасяващи лекарства.

"Проблемът не е само на НЗОК, има политическа нестабилност, неплащане на данъци", изтъкна проф. Дуранкев.

Икономистите напълно подкрепят колегата си проф. Близнашки за поста служебен премиер и смятат, че той ще се справи добре със задачата си.