Ингеборг Гресле: България да възстанови независимостта на Сметната палата

Уверена съм, че с новото правителство на премиера Бойко Борисов, България ще тръгне по пътя, по който ще бъде подкрепяна от Европейския парламент и Европейския съюз чрез средствата по оперативните програми.

Това заяви председателят на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент Ингеборг Гресле по време на работна среща с председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в Брюксел. Гресле изрази очакванията си, че новото мнозинство в Народното събрание и правителството ще направят необходимите законодателни промени, които отново да гарантират независимостта на Сметната палата от политическите партии. Председателят на бюджетната комисия в Европарламента припомни позицията си, че с последните промени в законодателството, предходното българско правителство и мнозинство са отнели гаранциите за политическа безпристрастност на Сметната палата. Гресле подчерта, че независимостта на одитния орган е от изключителна важност не само заради контрола върху средствата от националния бюджет на България, но и защото Сметната палата е гарант за прозрачното усвояване и на парите от европейските фондове.

В края на срещата Ингеборг Гресле изпрати поздравления до премиера Бойко Борисов за спечелването на парламентарните избори и за положените усилия по съставянето на стабилно българско правителство.

Преди това Цветанов разговаря с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол.

Пожелавам успех на новото правителство на българския премиер Бойко Борисов. Това заяви  по време на работна среща в Брюксел с Цветанов Жозеф Дол. Той изрази и личното си задоволство от разблокирането на европейските средства по Оперативна програма „Околна среда“ за България. Председателят на ЕНП коментира още, че когато има стабилност, каквато гарантира новото правителство, начело с премиера Бойко Борисов, се вижда, че европейската солидарност работи. ЕНП ще подкрепя такава стабилност и в бъдеще и ще помага с всички сили на правителството и на премиера Борисов.

В края на срещата председателят на ЕНП Жозеф Дол заяви, че с радост очаква срещата си с премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов по време на Срещата на върха на ЕНП през декември.