Ирина Бокова: Авторитетът на България е накърнен заради отеглянето ми

Съжалявам, че накрая българското правителство ме подкрепи с половин уста

Според Ирина Бокова авторитетът на България е накърнен, защото кандидатурата и за ООН е оттеглена. „Надявам се да преосмислим какво се случи и да можем да излезем от тази абсурдна ситуация, защото още сме в нея", коментира още тя в интервю за Дарик радио.

За мен беше чест да участвам в състезанието за генерален секретар на ООН, представих се добре,  каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя е разочарована, че следващият генерален секретар на ООН няма да е жена

„Не желая да говоря по тази тема, защото това, което си казваме ние българите, го чуват всички и не искам да изглеждаме зле. От всички жени се представих най-добре. Съжалявам, че накрая българското правителство ме подкрепи с половин уста и не успяхме да спечелим това съревнование", коментира още Бокова

 На въпрос защо е останала в състезанието, въпреки че кабинетът оттегли подкрепа си за нея, Ирина Бокова отговори: „Никой не се учуди и не се опита да ме убеждава да изляза, освен България. Не можеше да не остана, защото имах сериозна подкрепа. Беше въпрос на чест и България да не изглежда абсурдна. Десетки българи ме подкрепиха с писма. Направих правилното решение, уточни тя.

По думите й абсурдната ситуация - с издигането на втората българска кандидатура в лицето на Кристалина Георгиева - по никакъв начин не е накърнила имиджа й в ЮНЕСКО: „В случая не става дума с моя авторитет. Не е накърнен имиджа ми. Успях да постигна много. България спечели от това, че бях 8 години генерален директор на ЮНЕСКО", твърди тя.