Иво Инджев: И в най-лошите си сънища руският император не е чувал думата България

Ако не беше руският народ, ние щяхме да се кюрдите на Европе днес, опонира Велизар Енчев

През всичките 45 години тоталитаризъм освобождението на България е чествано толкова тържествено само през 1978 г., заяви в сутрешния блок на Нова телевизия журналистът Иво Инджев, след като изгледа репортаж за Трети март. "Трети март е обявен за национален празник едва от Великото Народно събрание", допълни той.

Нашият прочит трябва да бъде български. Българите създават националния казус, предпоставката за освобождението, посочи той. "И в най-лошите си сънища за руския император не е съществувала думата България. Няма такова нещо като независима България на 3 март. Никога в нито един руски документ не е съществувало понятието България. Така че заслугата е на българите."

Той коментира още, че със саможертвата от Априлското въстание именно българите създават повод за война. "Това е основополагащата причина за нея. Русия с години наред търсеше повод за война с Турция", каза още журналистът. Той попита: "Как реагира Иван Аксаков, когато чува за кланетата? - Ето, сега вече ние ще създадем повод да нападнем."

Според Инджев Турция не е искала да даде повод за война и е „правила всичко, каквото им каже Русия в Истанбул. Русия ни освобождава, за да ни приобщи към своята православна империя“.

"Ние трябва да знаем, че с опълченците сме спасили руската военна чест. Тези неща трябва да разказваме. На 3 март има хора, които се чувстват повече българи, отколкото руснаци”, допълни журналистът.

Велизар Енчев, събеседник в студиото, опонира, като заяви, че темата "Поробители или освобидетил", обявена в предаването, звучи като черна неблагодарност. "Все пак България постига своята свобода с цената на хиляди животи. Ако не беше руският народ, ние щяхме да се кюрдите на Европе днес", каза още Енчев. 

Според него, България получава своята независимост с цената на хиляди руски воини. Това обаче в никакъв случай не означава, че пренебрегваме българските опълченци, коментира още независимият депутат.

"Не е хубаво да се смесват борбите на българския народ за църковна независимост и ролята на Граф Игнатиев и руската политика. Не трябва да се смесва великата му роля за Санстефанския мирен договор. Трябва да свалим шапка на Граф Игнатиев за това, което е направил за българския народ”, заяви Енчев. Според него българският политически елит съзнателно загърбва своята история, прегръща нихилизма и в името на новата евроатлантическа ориентация е готова "да плюе на своята история”.