Изцепка на Уики Лийкс - разбирай операция на руските тайни служби

Страшно става когато секретна информация попада в ръцете на частни интереси

Илиян Василев

Поредната изцепка на Уики Лийкс(публикувани преди дни документи на ЦРУ, б.р.), разбирай операция на руските тайни служби, е същита с елементарни "бели" конци. Целта е да се дестабилизира доверието на западните общества в своите правителства и служби. Това какво по принцип може да се направи няма нищо общо с това което реално се прави. Това е класическа система за манипулация. Да, действително днес можеш да проникнеш навсякъде, да слушаш и наблюдаваш всичко. Интернетът на нещата прави всичко възможно.

И слава богу, че службите могат да следят защото друг начин за залавяне на "отклонения" - включително терористи няма.

Сори - свобода срещу сигурност

И за да Ви успокоя - никога за мен не е било проблем, че официалните служби ме слушат - а когато бях в Москва - това бе норма и след това. Принципът е "не питай, не казвай".

Проблем е когато същите тези техники попаднат в ръцете на частни интереси. Тогава

става страшно

 А това, че ЦРУ или нашите служби слушат и трупат огромни масиви от данни, които никога на могат да бъдат анализирани - няма проблем. Дата анализите стават ключов проблем - затова и тези експерти, въпреки софтуерите, се търсят много и за техните услуги се плащта изключително много. Данните които авиокомпании, пътни агенция, телекомуникационни оператори, банки, застрахователни дружества - набират са много повече от това което могат да обработят. Същата работа е и с ЦРУ и с ФБР или, която и да е друга служба.

Виж Уикилийкс имат точна задача - да разрушат доверието на клиентите към доставчиците на различен тип услуги през мрежата, като ги настроят срещу службите. Нали се досещате, че такива дебати може да има в свободни общества - в Русия няма проблем - хем слушат, хем Уикилийкс няма да публикува нищо - защото това са си руски служби. И не само - част от мероприятията са плод на сътрудничество между официалните руски и китайски хакери.

Битката е жестока по целия

 фронт на геополитическо съперничество

 Но не се паникьосвайте - дори и да могат да Ви слушат, и да Ви наблюдават - някой трябва да има интерес да го прави и да плати не само за да Ви наблюдава, но и да бъде в състояние да анализира огромен обем от информация.