Караме на включени фарове целогодишно

От днес, 7 юли, става задължително да се кара с включени фарове през цялата година. Това е разписано в промените в Закона за движение по пътищата, обнародвани в "Държавен вестник", пише Стандарт нюз. 

Целогодишното шофиране с включени светлини ще е за предотвратяването на пътните произшествия. От Пътна полиция засега посочват, че глобите за неспазване на мярката ще бъдат 50 лв. 

С 50 лв. ще се разделят и пешеходците, ако преминат през огражденията на пътя. До 200 лв. може да стане глобата за шофьор, който преминава на червено или не осигури предимство, когато преминава през пешеходна пътека. При първо нарушение глобата ще е 100 лв. Тя ще става 200 лв., ако нарушението е повторно. При повторното нарушение за месец ще бъде отнемана и шофьорската книжка. 

Санкции ще има и за шофьорите в нетрезво състояние. При концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила водачът ще се наказва с глоба до 1000 лв. и отнемане на книжката до 12 месеца. Същата е санкцията, ако дадете колата си на неправоспособен или пиян водач. 

За първи път отказът от проверка с дрегер става наказуем. Санкцията за водача ще е до 2000 лв. и забрана да шофира 2 години. 

С промените светлоотразителната жилетка става задължителна за велосипедистите извън населените места и тъмната част от денонощието.