Каролев: Не е коректно да се използва думата „дупка” за КТБ

Може да се каже, че в доклада няма някои от страшните неща, които преди се говореха за прокурори, за изнесени пари с чували, нито има липсващи кредитни досиета, смята специалистът

Не е коректно да се говори за дупка и за липси в КТБ. Това може да предизвика паника, хората да започнат да си теглят депозитите от банките и тогава ще стане страшно. Това зави финансистът Владимир Каролев в ефира на БНТ.

„Цифрата от 4,2 млрд. лева показва счетоводната обезценка на активите на банката. Три счетоводни компании са оценили кредитния портфейл на КТБ. Поради липса на достатъчно обезщетение по кредити тази сума е счетоводната обезценка. Може да се каже обаче, че в доклада няма някои от страшните неща, които преди се говореха за прокурори, за изнесени пари с чували, нито има липсващи кредитни досиета.” уточни той.

Каролев обясни, че по сегашния закон за кредитните институции, до 30 октомври квесторите трябва да отразят оценката в отчетите за КТБ, което означава, че банката ще стане с отрицателен капитал. Това означава в петдневен срок БНБ да вземе решение за отнемане на лиценза и след това в 20-дневен срок да започне изплащането на депозитите на тези, които имат до 100 000 евро и то ако договорите им не са със специални условия.

„Понеже има предложение от инвестиционна банка във Виена за рекапитализиране на банката, т.е. за отварянето й, Управителният съвет на БНБ е предоставил възможност следващият парламент да промени закона. Той е поел ангажимент в първия работен ден на 43-тото Народно събрание на 27 октомври да предостави на депутатите пълна информация и обосновка за това какво може да се случи, ако се промени законът.” обясни специалистът.

„Не може обаче да се говори за кражби или липси. Фирмите, които са взели кредити на теория, е възможно да започнат да обжалват в съда, че няма достатъчно добра документация и те не са взели въпросната сума. Обезценката се дължи на липсата на достатъчно документи. Тези милиарди обаче не са давани с куфарчета, а с банкови преводи, каза още Каролев.