Кольо Парамов: Докладът за КТБ е "глътнал" цели 22 млн. долара

Подложиха под съмнение целия народ за това, че некадърно са поставили задачата за изготвянето му, заяви финансистът

Заданието на БНБ за доклада на „Аликс партнърс" за КТБ е неточно и неправилно. Не им прави чест. Подложиха под съмнение целия народ за това, че некадърно са поставили задачата за изготвянето му, а са платени цели 22 милиона долара. Сега ще се наложи второ задание, заяви в "Лице в лице" на бТВ финансовият анализатор Кольо Парамов. Този път вече трябва да направим всичко, за да излезе истината, заяви категорично той.

"Има 1 документ, пратен преди 5 дни, и нищо друго. Българският парламент да не е ТКЗС, че му дават един екземпляр от доклада за КТБ. Трябваше прокуратурата досега да е започнала да работи", възмути се Парамов. Той обясни, че цялата каша за КТБ е забъркана от прокуратурата. "Тя не работи нищо, обърква всичко. Занимаваме се само с глупости. Вчера съобщават, че съдят ген. Шивиков за пет кокошки. Пак вчера дават заплатата на Иван Искров, защото са пропуснали да кажат за командировките му. Трябва да се разбере цялата истина. Не може свидетели на прокуратурата за КТБ да забогатяват за миг. Милионери. Да става собственик на сградата на „Цариградко”, да вземе всичко. Има 29 предприятия. Тези предприятия имат коренно различна цена. Те струват над 4 млрд. лв.", посочи експертът. 

Според другия участник в предаването - бившият министър Николай Василев, материята от доклада за КТБ е тежка и малка част от хората могат да се ориентират. "Моите очаквания не са високи. От цялата сага с КТБ няма да се случи нищо, няма да се върнат парите. Ако обаче има политическа воля, може да се разрешат проблемите."

Василев коментира опасенията за картел в пазара на горивата. "Два пъти имаше проверки за картели, които завършиха без наказания. Това е тежка материя. Има много аргументи в двете посоки. В България има едни от най-евтините горива в Европа. Дизелът е по-скъпичък. Ако има истинска пазарна икономика, има много фактори, които могат да влияят. Може това е да е политически пиар", допусна той. 

За спрените обществени поръчки Василев заяви: "Не вярвам еднолично да се спрат поръчките. Единият вариант е, че премиерът е преценил, че международният имидж на България не е добър и това трябва да се промени. Няма да го повярвам, ако е така. Второто е пиар. Борисов е майстор в това нещо. Генерална промяна няма да има, но пиар ще има", убеден е Василев.

На коренно различно мнение бе Кольо Парамов. "Много малко хора в България познават истинската същност на Бойко Борисов. Твърде много хора ще бъдат изненадани тепърва от неговите действия - като прецизност, хронология и гледане интереса на държавата, за да може да се развенчае този негативен мит, който се опитват да прокарат през поледните пет-шест месеца."