Комисията по отбрана: Северна Македония може да разчита на подкрепа от България за НАТО

Комисията по отбрана гласува Законопроект за ратифициране на Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония. Протоколът за присъединяването е подписан на 6 февруари в Брюксел.
 
Ген. Константин Попов, председател на комисията отбеляза, че подписването му е "сериозен успех" за политиката, която провежда България. Той изтъкна, че преди 27 години България първа безусловно призна Македония, под нейното конституционно име и като самостоятелна и независима държава.

"България убеди и Турция, и Русия, също да признаят нейната независимост. Днес за пореден път България изрази добрите си намерения към нашата съседка. Приветстваме Северна Македония с членството й в Северноатлантическия алианс", каза още Попов.
 
По думите му Северна Македония може да разчита на пълна подкрепа от страна на България за пълноценното й присъединяване към НАТО. "България тази година ще отбележи 15 години от членството си в този съюз и с радост ще поведем нашите съседи и ще споделим ценния си опит от нашето членство в съюза. Това е още една стъпка към затвърждаването на стабилността и развитието на Западните Балкани, както и разширяването на възможностите за сътрудничество", каза още Попов.
 
Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков също заяви подкрепа за присъединяването на Северна Македония към Алианса. Борис Вангелов, заместник-председател на комисията от ПГ "Обединени патриоти" каза: "Това е един исторически момент, при който най-после, ние и нашите еднокръвни братя от Македония ще бъдем в един военен съюз". Подкрепа за членството изрази и Таско Ерменков от ПГ "БСП за България".
 
Джейхан Ибрямов от ПГ на ДПС отбеляза, че тепърва предстоят сериозни изпитания пред Северна Македония, която трябва напълно да се интегрира в НАТО и в ЕС. По думите му това е правилният път, по който трябва да продължи Македония.