„Конрад Аденауер” открива дебат за агентите на ДС, които БСП иска да скрие

Днес в зала „Изток” на Народното събрание от 10,30 ч стартира кръгла масата, озаглавена „Предизвикателствата пред разкриването на досиетата в България”.

Тя е организирана от Софийското бюро на фондация „Конрад Аденауер”  и има за цел да дебатира какви са истинските предизвикателства пред отварянето на досиетата и защо политическите посегателства срещу комисията по досиетата са неприемливи за гаржданското общество.

В дебата ще вземат участие лидери на парламентарни и извънпарламентарни партии, представители на президента, комисията по досиетата, министри, шефове на разузнавателни служби, депутати, националният омбудсман, както и редица експерти от гражданския сектор, историци, журналисти, правозащитници и общественици.

На практика кръглата маса ще замести несъстоялия се по вина на управляващите обществен дебат, който трябваше да предшества внесения през септември тази година от група депутати от БСП и „Атака”законопроект, с който се предлага връщане на отменения параграф 12  и на практика отново се затварят досиетата на една група сътрудници на комунистическите тайни служби в съвременното разузнаване на България. Дискусията става още по-актуална, защото управляващата партия БСП обсъжда варианти за закриване на комисията по досиетата, а работата й да премине към Аенция „Архиви”.

Чрез комисията по досиетата в момента България е  част от европейската мрежа на страните от Източна Европа, в които действат подобни независими органи, натоварени с разкриването на зависимостите от комунистическите режими чрез огласяване на сътрудниците им и осигуряването на широк достъп до документите на тайните служби при комунизма, а архивите ня да могат да изпълнят тази специфична задача, категорична е Екатерина Бончева, от комисията по досиетата.