Кой лъже – Прокопиев или Комисията по финансов надзор?

Членовете на Комисията за финансов надзор, включително председателят на комисията Стоян Мавродиев, имат право на достъп до информация, класифицирана като служебна тайна по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), което им позволява да упражняват законоустановените си правомощия. 

Това бе разпространено до медиите от Комисията в отговор на думите на Иво Прокопиев пред Би Ти Ви, че Мавродиев няма достъп до класифицирана информация, затова нападките срещу негова фирма са необосновани, предвид това, че шефът на КФН не може да изпълнява задълженията си нормално. 

През октомври 2011 г. е направена планова проверка от ДАНС на дейността на КФН по спазването на ЗЗКИ. Констатациите от проверката са, че Комисията стриктно изпълнява изискванията на закона и дейността й отговаря на най високите стандарти за запазване на сигурността на информацията.

От юни 2010 г., когато е избран настоящият състав на Комисията за финансов надзор, тя, като колективен орган, не е вземала решения на базата на документи, които съдържат класифицирана информация в т.ч. не са постановявани откази за издаване на лицензи на инвестиционни посредници поради получена класифицирана информация, се посочва в съобщението.

Всичко, което Мавродиев върши е едно голямо ала-бала, заяви по- рано в ефира на “Лице в лице” скандалният бизнесмен Иво Прокопиев.

Той изтъкна, че фирмата му "Булброкърс" никога не е консултирала EVN. В този смисъл Мавродиев или лъже, или не разбира пазара, посочи Прокопиев.

Той е убеден, че държавата не е ощетена от действията ми. А търгът за EVN, не само, че не е бил опорочен, но е бил изключително успешен, допълни скандалният бизнесмен. 

По думите на Прокопиев причината за скандала между него и шега на КФН е пране на пари, в които е забъркан шефът на КФН.