Кристалина Георгиева: С моето име България има шанс в много други ресори

В ЕК влязох като аутсайдер, а сега съм сред най-добрите еврокимисари, посочи тя

Много добре разбирам колко голяма е отговорността да бъде номинирана за върховен представител на ЕК. Но не си хабя времето, за да калкулирам шансовете ми за този висок пост. Решението зависи от позициите на 4-те семейства в Европейския парламент. За високия пост има три кандидатури, какъв е моят шанс и какво ще се получи - не зная .

Това каза в интервю за БНТ българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Вчера тя посети Мизия, за да придобие представа какви са щетите и проблемите на хората в региона, пострадали от природното бедствие.

По думите й има много други ресори в ЕК, за които България може да кандидатства с нейното име и там ролята й ще бъде много по-висока от колкото сега.

Аз започнах като аутсайдер, а сега съм сред най-добрите еврокомисари. Очаквам да попадна в по-сериозен ресор. Що се отнася до това кой е моят любим ресор – ще ви отговоря, когато има решение за мен и то не пречи на нашата позиция. За мен нещата стоят така - къде мога да бъда най-полезна, какво мога да направя – това е важно за мен, ще прегърна работата и ще работя отдадено където и да съм интересите на ЕС и България.

Според Георгиева ЕС ще има по-труден парламент, тъй като евроскептиците в него са повече. Двете големи политически семейства - в ляво и дясно, ще трябва да работят много по-сериозно, за да формират общо мнение по ключови въпроси. Така че негатива и позитива ще го видим във времето.

Тя сподели, че много би искала да види в българския парламент това, което се случва в Европарламента – да има различни политически позиции, но да се търси консенсус между различните политически семейства в името на една обща цел - благото на българи и европейци. И както казва новият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер – да имаме ясни цели, да бъдем големи за големите неща и малки за малките неща.

Кристалина Георгиева посочи, че в Мизия е видяла много добра организация, кметът е сред хората и изпълнява задълженията си преди да погледне към собствената си беда. Хората имат вода, храна, подслон, но проблемите им не свършват до тук, защото предстои много работа, за да бъде възстановен нормалния ритъм на живот, да бъде икономически въздигнат този край.

ЕК може да бъде полезна, ние сме показали, какво можем да направим повече. Две страни – Великобритания и Финландия вече се възползваха при много големи бедствия. България може да се възползва от фонда за солидарност, от който да получи сериозна финансова инжекция, която дава възможност да се върви напред. Вече е подписана новата концепция с правителството и ЕС, в България ще дойдат много пари. Ако искаме да покажем грижа за хората в Мизия, част от тези средства могат да се използват за региона, за да бъдат възстановени щетите от природното бедствие и възстановен живота за хората, каза още Георгиева.