Кунева: Марковска да се оттегли, за да защити институцията

Има голяма вероятност от нов междинен доклад срещу България от ЕК. Той ще е провокиран заради проблемите в съдебната система. Това обяви по Нова ТВ лидерът на “България за гражданите” Меглена Кунева.

Тя е убедена, че изборът на съдия Марковска за конституционен съдия е една от причините, заради която е преляла чашата на търпението на европейските ни партньори. Според Кунева в парламента съществува тайна, задкулисна коалиция, между БСП, ГЕРБ и ДПС, която кадрува в съдебната система. Именно тази коалиция избра ВСС наскоро, а сега и скандалните конституционни съдии, посочи Кунева.

Тя смята, че опасна може да се окаже ролята им и при предстоящия избор за Главен прокурор.

Според Кунева излизането от конфликтната ситуация сега е единствено в правомощията на съдия Марковска. Тя трябва да реши дали да се оттегли или да остане и да компрометира институцията. В ЕС хората на отговорни постове предпочитат да се разделят с тях, ако по някакъв начин заради биографията си злепоставят институциите, в които работят. У нас, поне засега, аз не помня такива случаи. Няма магистрат, който заради доверието в съдебната система, да си е направил отвод, посочи още Меглена Кунева. 

За пореден път тя потвърди, че партията й има взето решение да не прави предизборни и следизборни коалиции с БСП, ДПС и ГЕРБ.