Л.Местна: Откровенията на Енимехмедов са открит призив за насилие

Провокациите към толерантността на българските граждани са абсолютно недопустими. Случилото се с Ахмед Доган е престъпно деяние, което под никаква форма не трябва да бъде толерирано. Категорично осъждам опитите за героизиране на постъпката на Октай Енимехмедов. Това посочи президентът след политическите консултации днес с председателя на ДПС Лютви Местан и членове на ръководството на партията.

Президентът припомни, че в качеството си на държавен глава още в деня на покушението над Доган е призовал всички политически партии да не политизират казуса и да дадат шанс на компетентните органи да си свършат работата.

Днес аз заставам плътно зад държавните институции, прокуратурата и всички останали, които носят и отговорността за това да посочат конкретно мотивите на извършителя, а и ако има други, които са част от този процес – също да бъдат намерени и изправени пред съда, заяви държавният глава.

Някой прави опит, добре планиран, да представи Енимехмедов като носител на политическа теза, коментира след срещата с президента лидерът на ДПС  Лютви Местан.

Снощи станахме свидетели на едно откровение на нападателя на г-н Доган, което според нас, е открит призив за насилие – при това публично отправен, заяви Местан.

Той цитира думи на Октай Енимехмедов от писмото му до Слави Трифонов: "Щом аз, студентът от УАСГ успях, всеки въоръжен с повече кураж би могъл да го направи".

"Това е публичен призив към насилие. Ние твърдим, че някой стои зад тези думи на Октай Енимехмедов", каза Местан.

Лидерът на ДПС е убеден, че нападателят на Ахмед Доган е изпълнител на политическа поръчка, която имаше за цел физическа ликвидация на председателя на партията, подчерта отново той. А сега нападателят е основен инструмент за реализиране на не по-малко опасен сценарий, който засяга целостта на българското общество, допълни Местан.

Според него "чрез героизирането му се цели провокиране повторно на анти-ДПС настроенията в българското общество", а с това се цели и радикализирането на тези настроения, както и ескалацията им до връхната точка, която да се достигне по време на предизборната кампания.

Ако ме питате кой е авторът на този сценарий, ще кажа този, който има интерес изборите да се проведат в неспокойна обстановка, добави той, визирайки министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По-късно той уточни, че не знае кой стои зад поръчението за нападението на Ахмед Доган. Местан призова случая с нападението над Ахмед Доган да се поеме от Националната следствена служба, а не от МВР.