Л.Павлова: Общата цел ни прави партньори с Реформаторския блок

Ако трябва ГЕРБ ще внася вот на недоверие всяка седмица

Когато говорим за Реформаторския блок, не става дума нито за коалиция, нито за приватизация. В негово лице ние виждаме нашият естествен партньор, защото имаме обща цел – сваляне на това правителство. Това заяви бившият регионален министър и депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова по Би Ти Ви.

От думите й стана ясно, че ГЕРБ има ясни и много конкретни мотиви за първия вот на недоверие към правителството и те са свързани именно с Министерството на инвестиционното проектиране. 

Министерство за инвестиционното проектиране вече 4 месеца се занимава с търгове за коли, мебели и срещи, но не знае за какво се правят те. Имаме една 125 –членна администрация, която трябва да пише проекти, но това не се прави, коментира Попова и поясни, че са твърде много аргументите, които ще бъдат представени по време на дебатите в НС. 

Първият аргумент на опозицията е, че никъде в света няма такова министерство, неговото създаване е неаргументирано. Второ – механично се разделя на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, като по този начин има функции, които се припокриват. Трето – поголовната чистка на професионалисти от ключови позиции и осъществяването на нелегитимни назначения на техните места. На този принцип е  уволнена на шефката на Национален строителен контрол – един доказан професионалист и заменена от бившия главен архитект на община “Красно село”. 

Това правителство беше създадено като експертно, но с действията показва, че е антиекспертно. Пример за това е г-н Чанков, шеф на ДНСК , за когото имам подозрение, че е едно нелегитимно назначение, от което са поставени под въпрос и решенията, които ще бъдат вземани, посочи бившият регионален министър. 

Тя заяви още, че ГЕРБ ще внася вот на недоверие всяка седмица, "ако трябва".

"Необходимо е хората да чуят нашата позиция за работата на правителството", категорична бе Лиляна Павлова.  

Това, че ГЕРБ се вслуша в това, което казахме – че не е разумно да се внася вот на недоверие за цялостна политика, а за конкретна политика считам, че е една крачка напред по пътя на нашето евентуално партньорство в бъдеще, коментира в телефонен разговор лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Той уточни, че между Реформаторския блок (РБ) и партията на Бойко Борисов има големи различия. Но това, което все пак е общото между тях и ГЕРБ, е еднаквата оценка на това правителство и единната позиция за необходимостта от предсрочни избори.