М. Димитров: Русия иска задължително изкупуване на енергията от АЕЦ "Белене" по фиксирани цени

Мартин Димитров

Мартин Димитров

"Ако един проект е печеливш, държавни гаранции не му трябват. Защо Русия иска държавна гараниця? Защо БСП също иска такава гаранция? Става дума за следното нещо-за задължително изкупуване на енергията по фиксирани цени. А от международните изследвания става дума за енергия четири пъти по-скъпа от "Козлодуй" и два пъти по-скъпа от микса сега", заяви пред бТВ бившият депутат от "Реформаторския блок" Мартин Димитров.

От своя страна Георги Касчиев отново повтори, че площадката на "Белене" се намира в сеизмична зона.

"Ние апелираме правителството да изиска експертна оценка от експертната общност, не от дежурните консултанти, и те да се произнесат може ли да се изгражда ядрен блок на тази площадка", добави той.

"Няма нито един сериозен документ не прогнозира недостиг не електроенергия", заяви Мартин Димитров, който коментира, че аргументите за строеж на "Белене" не са истински.

По думите на Касчиев, няма кой да купува енергия от България дори и в сегашния момент.

"Мен ме вбесяват безотговорните твърдения на самозвани ядрени експерти. Скоро един от тях заяви, че нашите реактори са "най-най-най" в Европа, че и в света. Проектът за тези реактори е стар и в никакъв случай не е най-модерния, нито най-сигурния", коментира той и опроверга думите на Таско Ерменков, че "Белене" е проектирано да издържи падането на самолет "Боинг".

По думите му, нашата енергия, макар и на добри цени, не може да бъде продадена. 

"Украйна предлага на по-добри цени и е конкурентноспособна", обясни Касчиев.