М. Найденов: Чиновници на Станишев виновни за продадените дюни

Закупуването на скандалния парцел с дюни между Равда и Несебър е стартирало още през 2007, по времето на тройната коалиция.

Така земеделският министър Мирослав Найденов се опита да прехвърли отново вината за далаверата на предишното управление на Сергей Станишев и да оневини неговите подчинени, които реално са финализирали сделката.

Найденов съобщи, че от снощи е в района, а днес рано сутринта са провели съвместно заседание с всички институции, свързани с проблема. Според него от 27 юли 2007 година националното управление по горите към земеделското министерство е поискало този имот да бъде изключен като горски и да бъде добавен в устройствения план на град Несебър. На 3 август същата година теренът е включен като урбанизирана територия за застрояване, с подписа на тогавашния кмет. Преписката за изключването на земите от горския фонд пък са стартирали по искане на потенциален купувач. Според Найденов е имало и становище на екоминистерството, че земите не са обект на защита. На този етап земеделският министър бе категоричен, че не може да каже дали земята на проблемния терен е дюни или не. 

Тепърва ще търсим становището на специалисти и ако се установи, че това са дюни, трябва да е ясно, че освен този имот има продадени и други терени, върху които вече са застроени други обекти, обясни Мирослав Найденов.

Той обаче не можа да отговори как държавата е продала скандалния терен на купувача без търг за 580 000 лева, а само на следващия ден той вече го е препродал на друг клиент на 6 пъти по-висока цена – за над 3 млн. лева. Найденов и този път се измъкна, обяснявайки, че цената на земята е определена от лицензирани оценители. Според него най-важното сега било да се разбере как от горски фонд земята е станала урбанизирана територия.

Така министърът реално оневини своята заместничка, която в крайна сметка е подписала документа за продажба и е финализирала процедурата. 

Първоначалният купувач на терена е пловдивският бизнесмен Димитър Петров. Той обясни, че нямал вина за това, че продажбата не е станала чрез търг, нито че му е поискана такава ниска цена. Според него обаче в крайната цена, която той е получил от следващия купувач е включена и стойността от 1.800 000 лева, която е платена за инвестиционни проект на терена. Фирмата купувач, която сега разора дюните и започна да строи, се оказа, че е на кума на сегашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Представителят на дружеството Станислав Стоянов обясни, че в случая нямало никаква далавера. Те видели обявата, че се продава имот и го закупили, защото имали интерес от него. 

Представителят на купувачите обаче не можа да обясни защо сами не са кандидатствали да вземат терена за 580 000 лева, а е трябвало да достигнат до него и да заплащат 6 пъти по-висока стойност.