Магьосникът Пеевски – спестил 17 хил. лева от заплати, а получил 8200!

Драстично разминаване между реалните доходи и обявените спестявания се наблюдава при депутата от ДПС Делян Пеевски.

За 2011 година той е вписалналични средства в размер на 61 635 лева, като за произход на средствата е посочил заплата и спестявания от предходни години, разкрива “24 часа”.

За 2010 година народният представител от листата на ДПС в Пазарджик е декларирал 44 579 лева от заплата, и то при очевадния факт, че не ходи на работа, за което му удържат две трети от възнаграждението. 

Излиза, че против всякаква логика за една година Пеевски е спестил 17 хиляди лева, а в същото време е карал само на хляб и вода.

Според правилника на Народното събрание му се удържат две трети от заплатата от 2070 лв. Защото през въпросната година е ходил точно 5 пъти на работа. Тоест той получава месечно 690 лв., ило общо 16 500 лв., а декларира 17 000 лв. спестявания

Публична тайна е, че приближеният до банкера Цветан Василев депутат върти милиони, но официално той няма други доходи освен тези от заплатата като народен представител.

Въпреки това сметката на медийния хипопотам не излиза, ако се вярва на официалните му декларации пред Сметната палата. Откакто е избран за депутат от листата на ДПС, Делян Пеевски е шампион по отсъствия от парламента. Конкуренция му прави единствено лидерът на партията Ахмед Доган, който също е народен представител.

Пеевски има десетина вясвания в парламента за 3 години, сочи справка в сайта на Народното събрание. Не се яви дори на вота на недоверие срещу правителството онзи ден. Освен че не ходи на заседанията, той не уважава с присъствието си и комисията по правните въпроси, на която е член. Отсъствията му са неоправдани. 

Какви са доходите на депутат, който не ходи на работа?

По правилника на парламента депутатите получават три средномесечни заплати за страната, като се вземат данните на Националния статистически институт. По данни оттам за 2011 година средната работна заплата е 690 лева, което означава, че народните представители получават 2070 лева основно месечно възнаграждение. 

Чл. 14 от правилника на парламента гласи, че при неоправдано отсъствие от три поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец на народния представител се удържат две трети от месечното му възнаграждение.

За Пеевски важат всички условия да удържат две трети от заплатата му.

Така остава загадка как доходът му е нараснал със 17 хиляди лева само за една година, след като удръжките от годишната му заплата (около 24 хил. лева) са в размер на над 16 хиляди, защото не ходи на работа и не извинява отсъствията си.

44 хиляди от предходната година плюс остатъка от заплатата му след глобите - 8200, в никакъв случай не прави 61 635! Освен че парите му мистериозно растат, защото официално няма друга работа и доходи, излиза, че Пеевски не харчи пари в ежедневието си напук на всяка елементарна логика.

Той не би трябвало да яде, да пие, да плаща сметки за ток, вода и дрехи, както и данъци за огромните си имоти в София. За електората на ДПС, който го е избрал в листата за Пазарджик, остава загадка и как плаща на многолюдната си охрана от мутри, кой му предоставя джипове и лимузини, за да го возят нагоре-надолу и как се спонсорира кариерата на гаджето му - чалга певица.

В декларациите си пред Сметната палата Пеевски не е отбелязал, че получава пари от майка си Ирена Кръстева - мастита бизнес дама и медийна императрица. Няма и дума, че средства му осигурява приятелят му и нещо като шеф Цветан Василев, който е мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка.

Въпреки декларираните скромни за неговите възможности налични пари, сметката на Делян Пеевски не излиза и няма сила в държавата, която да го пита за разминаванията в декларираните му налични средства. Друг въпрос е, че декларираните над 44 хиляди лева от заплата като народен представител за 2010 година няма как да са реални, ако администрацията на Народното събрание е спазвала правилата.