Махнаха от границата скандална фирма на ГЕРБ

Служебния кабинет отряза една от последните далавери на покойното правителство на ГЕРБ, с която пълнеха партийната касичка.

„Прекратихме договора с фирмата на ГКПП Капитан Андреево, защото в обществото се породиха съмнения за нещо нередно. Назначих вътрешна проверка. Убеден съм, че това е правилното решение”. Така се оправда шефът на Българската агенция по безопасност за храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов пред Нова телевизия.

Скандалът гръмна още преди седмица, след като бившият вътрешен министър Румен Петков  предостави фактура, в която става ясно, че частната фирма „Пи Еф Си" ЕООД е упълномощена да взима такса за дезинфекция от 20 лв. на всяко превозно средство, а стойността на услугата за това, че се събират пари, е 10 лв.

Д-р Войнов посочи, че държавата няма да плаща неустойки за предсрочното прекратяване на договора. „Не съм разследващ, за да проверявам кога е регистрирана една фирма. След като е регистрирана, значи може да участва в конкурса. Освен това въпросната фирма е дала най-добри условия”, посочи Войнов.

По телефона в разговора се включи адвокат Виктор Рашев и заяви, че договорът не е прекратен, това може да направи само съдът при наличие на волеизявление и от двете страни. Той е категоричен, че фирмата ще претендира за неустойки, които може да достигнат стотици хиляди левове.