Мартин Димиторв: Без Синя коалиция ни чака Жан Виденова зима

Евродепутатът от ЕНП Надежда Нейнски ще води преговори с лидера на ДСБ Иван Костов и с лидерите на БСДП, РДП и Обединени земеделци за запазване и надграждане на Синята коалиция, с която да участват на изборите догодина, съобщи пред журналисти в Пловдив Нейнски.

Напусналите СДС се събраха под тепетата на двудневен форум. Те са регистрирали Гражданско сдружение Национален съюз „Единство", в което са се включили 70 бивши седесари, сред които и пловдивчани. Председател на „Единство" е Христо Панчугов, доскоро лидер на младежкото СДС, а в управителния съвет са все млади хора. Изключените депутати от СДС Мартин Димитров , д-р Ваньо Шарков , както и напусналите партията евродепутат Надежда Нейнски и народният представител д-р Цветан Костов са редови членове на „Единство". Преди форума много хора ме питаха дали ще правим партия. Смисълът на сдружението е да катализираме процесите за обединена десница, младежите да инициират разговор, който да доведе до прерастването на Синята коалиция в единен политически субект, обяви Надежда Нейнски. Тя беше категорична, че в листи на отделни партии няма да участва, а ще се включи в листа на обединената десница. В Синята коалиция освен ДСБ влизат: Българска социалдемократическа партия, Обединени земеделци, Радикалдемократическа партия в България и СДС. СДС не искат Синята коалиция, ние имаме различни виждания, различна търпимост и различни виждания за бъдещето, уточни Нейнски. СДС отказаха да говорят с нас, предпочитат да говорят с ГЕРБ, допълни д-р Ваньо Шарков.

 

Всички ние сме избрани с формата Синята коалиция и единният политически субект трябва да се изгради въз основа на СК. Бяха създадени на СДС навремето проблеми с регистрацията и аз приех да оглавя листа на СК в размирно време, в което да постигнеш 6% за Евроизборите си беше авантюра. Аз съм искала да бъдем единни и реших, че си струва риска. Всички тук са работели за СК и са дали всичко от себе си, посочи Нейнски. Тя уточни, че е получила мандат да води разговори в Синята коалиция за преподписване на ново споразумение, с което да явят на следващите избори. 

2009 година, когато се гласуваше за ЕП и за Народното събрание не гласуваха толкова за Мартин Димитров или Иван Костов като лидери, а за знака на СК. В България е необходим точно този знак на обединението, допълни . 

БСП и ГЕРБ не могат да решат проблемите на кризата и да извадят България от това състояние. Чака Жан Виденова зима с още повече безработица, мизерия и бедност. За нас има само един разумен път и това е десния път, каза Мартин Димитров и обяви , че Синята коалиция ще е алтернатива и на БСП и на ГЕРБ. 

Д-р Ваньо Шарков допълни, че „Единство" се включва в кампанията против АЕЦ „Белене", защото СДС се е отказала от тази битка. В сряда в парламента младите от съюза ще организират кръгла маса по проблемите в образованието.Две политически теми в самия старт на Национален съюз „Единство" означава да се занимаваме с реална политика, коментира д-р Шарков.

Цели сини структури се очаква да се присъединят към „Единство".