Мартин Димитров: Баламосват ни с Южен поток, чакаме какво ще каже ЕК

Мандатът на Добрев за участието ни не е окончателен, а медиен балон

„Това, че правителството е дало зелена светлина на енергийния министър Делян Добрев за проекта Южен поток, не означава абсолютно нищо“, коментира решението на Министерски съвет от днес синият депутат Мартин Димитров.

Пред агенция ПИК той бе категоричен, че мандатът, който кабинетът „Борисов“ е дал, е стратегически грешен ход, който работи само в полза на Русия. По думите му става въпрос за „агония и удължаване на сроковете около един проект, който няма ясни параметри. Всичко това е поредният медиен балон и журналистическа сензация. Правителството се опитва да прави българския народ на балами и да изчака удобния момент, в който отново да си измисли поредния министерски подпис“. Димитров заяви от името на Синята коалиция, че е крайно време да бъде чуто становището по въпроса с Южен поток от страна на Европейската комисия /ЕК/. 

„Не съм сигурен, че ЕК знае какво е истинското намерение на правителството и лично на премиера Бойко Борисов. Хората в България също не са наясно какво ще представлява на практика този проект“, категоричен е Мартин Димитров. Той обаче не пожела да коментира, дали е възможно страната ни да играе зад гърба на Европейската комисия по отношение на енергийния проект. 

Министерският съвет даде мандат на икономическия министър Делян Добрев да упълномощи Български енергиен холдинг да подпише договора за Южен поток. Това стана ясно след правителственото заседание днес. Строителството на газопровода от Русия до Италия ще започне в края на 2012 г. Трасето ще бъде готово до две години. Тези срокове за стратегическия газопровод обяви лично руският президент Владимир Путин. От Кремъл се твърди, че Южен поток е общоевропейски проект, а потребността от доставка на газ в Европа ще се увеличава, въпреки кризата. Българската страна има ангажимент да подпише инвестиционното решение за тръбопровода до 15 ноември.

Забавянето идва, след като в началото на лятото стана ясно, че в това споразумение са се появили и други параметри, които касаят финансовия модел на проекта и които страната ни трябва да обмисли много внимателно. Успешното сътрудничество между България и Русия може да продължи развитието и на други проекти в сферата на енергийното сътрудничество, заяви от своя страна Александър Медведев.

Той посочи два такива проекта – първият е в сферата на разширяването на възможностите за сътрудничество за съхраняване на газ в България. Вторият проект е създаването на нови генериращи мощности в България, които ще работят с газ и които ще позволят да се удовлетворяват потребностите на страната ни от електроенергия и топлинна енергия.