Местан: Борисов и Плевнелиев да кажат за срещите си с Цветан Василев и олигарсите

Искаме Росен Плевнелиев да бъде конкретен и да назове кръговете свързани с корупция, олигархия, медиен монопол, участници в държавни поръчки и приватизация.

Аз се затруднявам в разбирането за кръг и олигархия. Не представлявам и не се свързвам с кръгове и олигархия. За това искаме повече конкретика от президента. За това настоя от студиото на Нова ТВ лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той бе категоричен, че не познава банкера Цветан Василев, нямам ръкостискане, дори  с него, но попита колко пъти президентът Плевнелиев и  Бойко Борисов са имали срещи със сочения за олигарх. 

Те ща со по полезни на обществото да разкажат за впечатленията си, иронично подметна Местан. Той настоява и да стане ясно на хората при чие управление, държавните средства бяха в банката на Василев – Корпоративна и тогава връзките ще станат точни и ясни.

 По тези теми не може да има двойни стандарти и да прилагаме избирателно отношение. Опасно е когато едни кръгове  и лица се превръщат в олигарси, след като вече не обслужват една партия и други лица, посочи Местан, намеквайки за ГЕРБ и Борисов. Той припомни, че силният акцент на протеста е срещу олигархичните кръгове, но на обществото трябва да се каже от кога съществуват тези кръгове и кого са обслужвали.  

Обявиха че няма свобода на словото, след като някои политици спряха да се появяват всеки ден в определени медии. Изяснете колко срещи са имали хората от предишната власт с тези олигархични кръгове, които президентът визира. Ако ще говорим за задкулисие трябва да го назоваваме с истинските му имена. Ако са верни обвиненията на ГЕРБ за Пеевски, че  е най-голямото зло, би трябвало една от двете тези да не е вярна – или ГЕРБ са се борили със злото, или Пеевски не е злото. Да кажат защо бяха 4 г. прегърнати с Пеевски?, попита още лидерът на ДПС.

За пореден път той отказа да назове, кой точно е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС, защото тогава били обсъждани пет имена. Местан посочи, че не може да си спомни и кой е предложил при царското управление Бойко Борисов за главен секретар на МВР, защото без съгласие на ДПС тя не е можело да се реализира и Борисов да заеме поста.

Ако предложението на г-н Пеевски беше на ДПС, нямаше да имам проблем да го спомена. Ние не си предаваме хората, а ги ценим. Ние ценим г-н Пеевски, без да е член на нашата партия той генерира доверие.

Местан призова още президентът да възстанови ролята си на медиатор между партиите и обществото.