Местан разкри – Джейхан Ибрямов е колега на Цветан Цветанов по ВИФ

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяснява пред Нова телевизия каква е професионалната квалификация на новоназначения заместник-министър на инвестиционното проектиране Джейхан Ибрямов:

"Първото образование на г-н Джейхан Ибрямов е кинезитерапия. Те са колеги по ВИФ с г-н Цветан Цветанов. Да, колеги по ВИФ са, защото той е завършил ВИФ...Но по-важно и натежа второто му образование, а това е в престижния Нов български университет - това е политически мениджмънт. И точно това образование всъщност в крайна сметка натежа."

Това признание на лидера на ДПС трудно обаче ще охлади напрежението, което се усеща по време на подготовката за отпор на внесения от ГЕРБ първи вот на недоверие към кабинета, позоваващ се върху новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране (МИП). БСП и ДПС трудно прикриват искрите, които прехвърчат между тях по повод назначението на лидера на младежкото ДПС Джейхан Ибрямов за зам.-министър на МИП. 

В БСП няма единодушие и по въпроса за съществуването на самото министерство, създадено, както се твърди сред управляващите, по настояване на ДПС.

Лидерът на ДПС Лютви Местан вече призна, че назначението на Ибрямов е политическо, но го оправда с това, че правителството на Пламен Орешарски било "политико-експертно" и че Ибрямов ще отговоря за връзките на МИП с общините, а той имал такава квалификация, защото е бил директор на свързаната с ДПС Фондация "Толерантност".

От други изявления на управляващите става ясно, че Ибрямов не е точно политическо назначение, както твърди Лютви Местан, а спусната от партията кандидатура, която не е била съгласувана с ключови фигури в БСП и за чиято квалификация министърът на МИП Иван Данов и до днес не е наясно.

Депутатът от БСП и шеф на комисията по регионално развитие в НС Димчо Михалевски преди ден каза пред Би Ти Ви, че според него кинезитерапевтът Ибрямов "няма необходимата квалификация и няма допирна точка с инвестиционното проектиране". Подобно мнение изрази и съпартиецът му Емил Костадинов днес пред БНР.

"Ако действително неговата квалификация е такава, каквато прочетох в социалните мрежи, това и за мен е до известна степен е притеснително. Това показва, че г-н заместник-министърът е твърде проблематично и съмнително да притежава необходимата експертиза за тази позиция, т.е. тук са надделели в много голяма степен някакви политически съображения", коментира Костадинов, който е председател на парламентарната комисия по инвестиционно проектиране, отговаряща пряко за министерството.