Местан заплаши с взривяване на гражданския мир

Изолацията на ДПС е път към етнолибералната нетърпимост и омраза, заяви лидерът на ДПС

"Това, което виждаме днес е четири партийно управление, формализирано с подписа на една национал-популистка формация "Патриотичен фронт", заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан и добави: "Това мнозинство не е повод за ръкопляскания, защото не е продукт на политически компромис, а на грубо, безпринципно съглашателство, което разрушава европейската легитимност на България".

"От гледна точка на ДПС най-важното послание е, че след 25 години се ревизира цивилизационният избор на България", заяви Местан и се обърна към президента: "Господин президент, отговорност ще носят не само преките участници, но и техните покровители".  

"България се завърна в лоното на преддемократизма, маските са свалени.България за първи път ще се управлява с участието на националпопулистка, ксенфобска партия", продължи Местан и припомни, че провалът на Жан Виденов и Иван Костов не се дължи на коалиция с ДПС, за да бъде използвана партията като "плашило и вампир".

"Изолацията на ДПС е път към етнолибералната нетърпимост и омраза. С равен тон, лишен от емоция ви казвам, че създаването на коалиция на базата на противопоставянето и етническата  омраза е взривяване на гражданското общество, политика на дискриминация и сегрегация, която е особено рискова на Балканите.

Припомням, че вашият четвърти съюзник "Патриотичният фронт", заяви, че ДПС трябва да бъдат изстъргани не само от властта, но и от обществено-политическия живот. Съюзът ви с ПФ ви прави съучастници с тази открита ксенофобия", обърна се към ГЕРБ и Борисов лидерът на ДПС.

"Не можете да ни "изстържете", ние сме неотменима част от този живот", завърши Местан и призова Бог да даде просветление на управляващите.