Методи Андреев: Със самолетите към Сирия Русия ни пробутва сценария с Югославия от 1999 г.

АБВ, БСП и Атака показват лобизма на Путин, като не приемат антикорупционния закон

"През юни 1999 г. Русия искаше коридор до Прищина за войната в Югославия. Ние не го осигурихме тогава. В този ден показахме готовност, че можем да сме членове на НАТО. Тогава Москва отново, както и сега си правеше проверки. От Кремъл ни проверяват. Те си признаха, че не им били нужни въздушните ни коридори с Гърция към Сирия". Това заяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев пред БТВ по повод забраната руски самолети да ползват въздушното ни пространство към Сирия. 

"Това е провокация на Русия. Москва каза, че ни проверяват. Те имат пространство към Сирияпрез Иран. През годините Русия ни нарушаваше пространството и дори Ангел Найденов от БСП като военен министър се възмути. Никой не вярва вече, че Москва доставя хуманитарни помощи със самолетите си. Подобни случаи има с Турция през 2012 г., когато Анкара забрани да кацне самолет, тъй като очевидно имаше сигурна информация за него. От Кремъл уж се возеха хуматирани помощи към Украйна, а накрая ги окупираха", припомни Андреев. Той допълни, че Русия е напълно политически изолирана страна.

"Петата колона у нас няма интерес да има закон за антикорупцията, защото само така Русия може да развива политиката си чрез лобитата си у нас. Аз съжалявам само за Патриотичния фронт, който не подкрепи проектозакона, но смятам, че това ще се случи на второ четене", каза още Андреев.