Младите избират да учат за лесна диплома

Университетите трябва да се адаптират, за да могат много бързо да се преструктурират и да обучават хора с необходимите качества в кратки срокове

Проучване на "Менпауър" показва, че за поредна година в първата петица на най-търсените кадри от българските работодатели са един и същи професии - инженери, квалифицирани работници мениджъри, ИТ специалисти и счетоводен и финансов персонал.

"Ако младите хора се интересуват от такива проучвания, преди да кандидатстват, това би било доста полезно. Опасявам се обаче, че изборът им се определя от това колко лесно биха получили дадена диплома за висше образование", казва в интервю за "Труд" Надя Василева, управляващ директор на международната компания за подбор на кадри за България, Сърбия и Хърватия.

Причина за това разминаване Надя Василева вижда в това, че не сме планова икономика и в несигурността на пазара.

Според нея, единственото решение е промяна на образователната система.

"Университетите трябва да се адаптират, за да могат много бързо да се преструктурират и да обучават хора с необходимите качества в кратки срокове. Трябва да си отговорим на въпроса дали е необходимо един икономист или инженер да учи 4 или 5 години. В сферите с бързо променящи се технологии не мисля, че толкова дълго образование е полезно за младежите. Смятам, че това, което бизнесът очаква от тях, може да бъде научено в много по-малки срокове. Така образователната система ще може много по-гъвкаво и бързо да отговаря на потребността на бизнеса от подготвени кадри, казва специалистът и добавя: Забелязвам, че започва да се мисли в тази насока", коментира експертът.