Мохд Абуаси: Ердоган разигра опасната карта сунити-шиити

До неговото идване в Турция не се правеше разлика между мюсюлманите, твърди анализаторът

Шиите и сунитите не са разделени на религиозна основа, както е при католиците и протестантите, заяви в ефира на Би Ти Ви Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания, коментирайки "войната между мюсюлманите". 

След смъртта на пророка Мохамед имаше спор кой да оглавява ислямската държава. Група хора искали това да е Али, братовчед на Пророка, според когото мюсюлманите трябва да бъде устроени в халифат. След Втория халифат конфликтът придобива военно измерение, обясни Абуаси. Потомците на Али и привържениците на синовете му продължиха да играят ролята на опозицията в Ислямския халифат. Затова твърдя, че това не е религиозен конфликт. Шиите са част от сунитите и се смятат като друга школа, обясни експертът по Близкия Изток.

 „В практикуването на религията има дребни различия, но Коранът е един и същ за всички“, категоричен бе той. 

По думите му спорът в момента между Саудитска Арабия и Иран не е между шиити и сунити. „Ислямска държава е продукт от идеологията на Саудитска Арабия. Това вече никой не го оспорва", подчерта той. Този конфликт със сигурност ще направи Ислямска държава по-силна, категоричен е анализаторът.

По думите на Абуаси Саудитска Арабия финансира терористите и ИД, а в тази изключително богата страна богатството е частно, на кралството - всичко останало е милостиня. Повече от половината народ са бедни хора.

Според Абуаси, разделението в Турция между сунити и шиити започва след идването на Ердоган на власт. Той започва да играе на тази карта. Републиканската партия е основно подкрепена от шиити.  Ердоган - от сунити. До идването на Ердоган никой не се сещаше за тази разлика, твърди анализаторът.