Моника Станишева лапа европейски пари в конфликт на интереси

На 15 юни 2012 г. Моника Йосифова е подписала от името на фирмата "Актив Груп" декларация, че не е в конфликт на интереси.

Тя е част от документацията за кандидатстване за грант на Европейския парламент по програмата на Главна дирекция "Комуникации" за популяризиране на работата на Европейския парламент в България и евроизборите, пише „Биволъ”. Към този момент Моника вече е била във фактическо съжителство със Сергей Станишев, председател на БСП и двамата имат едногодишна дъщеря. През септември същата година Станишев беше избран за председател на ПЕС - Партията на европейските социалисти.

Разплащанията по този проект започват през пролетта на 2013, приблизително в периода когато Моника Йосифова и Сергей Станишев стават съпрузи по закон - 20 май 2013. През месец май на "Актив Груп" е платен първият транш от 29 679,93 евро по този проект. 

В последния си брой за 2013 г. авторитетното немско издание "Шпигел" публикува дописка по темата под заглавие "Съмнителен ПР-договор". В материала се акцентира върху политическия проблем, който този договор създава за председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. Евродепутатката Инге Гресле, член на Комисията по бюджетен контрол е поискала проверка на този договор защото счита, че случаят "мирише на възползване".

Шпигел цитират и Главна дирекция "Комуникация" на ЕП, които нямали идея за роднинската връзка на Моника Йосифова и Сергей Станишев когато възлагали гранта и също не виждат конфликт на интереси.

За сега финансовите параметри на договора остават тайна , а тях стават ясни точните разчети по проекта: заплати за IT специалисти, хостинг, консумативи и др. До момента по този проект фирмата на Моника Йосифова е изградила уеб сайт с безплатния софтуер Wordpress, който едва ли струва повече от 1000 лв. Организиран е и конкурс за детска рисунка в шест града, но както проведените, така и планираните мероприятия изглеждат в пъти по-евтини от предвидените за проекта 128 000 евро, от които 60 000 са от джоба на европейските данъкоплатци.

Достъпът до финансовите документи е отказан на 20 декември миналата година с аргумента, че ако те бъдат обнародвани ще се засегне "фирмената тайна". Освен това според европейските чиновници "липсва надделяващ обществен интерес".