МВР глоби пешеходец с 500 лв. за това, че потърси помощта на полицай

Мъж от Пазарджик отнесе глоба в размер на 500 лева, след като помолил полицай за помощ.

Абсурдната ситуацията се разиграла в Пазарджик, на кръстовището до паметника на Стамболийски, съобщи регионалното издание "Марица". Христо Ц. чакал зелен светофар, за да премине на отсрещния тротоар. Тъкмо стъпил на пешеходната пътека, когато забързан шофьор му отнел предимството и за малко не минал през крака му.

Христо видял, че наблизо имало автопатрул на полицията, отишъл при служителите на реда и ги попитал защо не реагират и не задържат нарушителя. Молбата му обаче предизвикала проверка срещу самия него. Униформените му поискали лична карта, но той заявил, че няма такава. Човекът бил отведен в Районното за изясняване на самоличността. Там все пак извадил документа за самоличност, а полицаите му наложили глоба в размер на 500 лева за неизпълнено полицейско разпореждане и за това, че пречел на работата им.

Ошашавеният мъж се посъветвал с адвокат и обжалвал акта. Вчера Районният съд отмени глобата. Магистратите посочиха, че действията на полицията са неправомерни, защото в закона ясно е разписано в кои случаи полицаи имат право да изискват лична карта за проверка, а случаят с Христо Ц. не попада в нито една от посочените хипотези.