Мюфтийството иска от Орешарски да защити вакъфските имоти

Главното мюфтийство е поискало среща с премиера Пламен Орешарски, на която да бъде намерен изход от напрегнатата ситуация в страната, предизвикана след протестите заради вакъфските имоти.

"Свидетели сме на акция, организирана от дискредитирани политици, които искат да се легитимират отново заради наближаващите избори", обясниха вчера от мюфтийството, цитиран от в.”Преса”.

"Готови сме да се откажем от становището си по последните промени в Закона за вероизповеданията поради незрелостта на българското общество. Но няма решение на мюфтийството за оттегляне на съдебните искове, които сме завели", коментира говорителят на вероизповеданието Ахмед Ахмедов.

Досега главно мюфтийство е платило около 200 000 лв. държавни такси за делата, които води в момента. Парите са събрани чрез дарения.

В края на миналата година мюфтийството даде отпор на предложените от червени депутати поправки в Закона за вероизповеданията. Същата беше позицията и на Българската православна църква. Промените лишават двете вероизповедания от шансове да получат молитвени храмове, обявени за паметници на културата.

"В България има 1,5 милиона мюсюлмани и ние трябва да защитим правото им да изповядват своята религия, като им осигурим молитвени домове", допълни Ахмедов.