На сърбите им писна: Взимат завода на Цветан Василев

С парите изчистват сметките му за ток и газ към държавата

Цветан Василев ще върне фабриката за стъкло в Парачин, чийто мажоритарен собственик е на Сърбия и така ще изчисти дълговете си към държавата за ток и газ, пише сръбският в. “Вечерне новости”, цитиран от "Труд". Според изданието Василев е изпратил писмо до сръбския премиер Александър Вучич, в което му предлага тази схема за погасяване на борчовете, възлизащи на 980 млн. динара (7, 9 млн. евро).

Ако Белград приеме офертата на ексбанкера и обмени дълга за акции от фабриката по борсова цена, държавата ще получи 1/8 от завода. Стойността на една негова акция е 430 динара, т.е. срещу борча Сърбия ще получи 2,2 милиона акции от общо 16,7 милиона дялове на дружеството. Най-важното е обаче стойността на акциите да бъде намалена и държавата ще получи по-голям процент собственост, посочва “Вечерне новости”.

Василев веднъж вече се е измъквал по същата схема от задлъжнялост, пак на завода в Парачин, припомня “Вечерне новости”. За пръв път той бе приватизиран през 2006 г., купи го за 100 000 евро плевенският “Рубин”, който е сред кръга от фирми, собственост на ексбанкера. Но не изпълни инвестиционния план и натрупа дългове за газ.

През 2009 г. с благословията на сръбската държава “Сърбиягаз” обмени дължимите 34 млн. евро в 63% от акциите на фабриката, след което започна да й търси купувач. Намери го през 2012 г., отново в лицето на Василев, срещу 35 млн. евро.