Над 1 млн.лв. дължал Коце Маце на немските митници

Скандалният бизнесмен Костадин Хаджииванов, известен още като Коце Маца, имал около  1,3 млн. лв. дългове към  немските митници, съобщават осведомени източници.

От Германия било пратено искане у нас за предприемане на мерки за събиране на дължимата сума от бившия президент на футболен клуб "Беласица".

През септември 2008 г. Хаджииванов бе арестуван в Гърция и екстрадиран в Германия, припомня 24 часа. Там срещу него имаше обвинение за контрабанда на 450 000 мастербокса цигари за Великобритания и укриване на данъчни задължения.

Три месеца по-късно той си призна вината и получи от съда в Аугсбург 2 г. условно и 120 000 евро глоба и бе освободен от затвора.

Веднага след присъдата в Германия през 2009 г. комисията за незаконно имущество поиска от Софийския градски съд конфискуване на имущество за около 2 млн. лв. Съдът запорира имотите, колите и дяловете във фирми на петричкия бизнесмен.

След това той изчезна от страната. Има съмнения, че той е един от организаторите на световното "черно тото". Говори се, че се е преселил в Азия, където трудно може да бъде открит и екстрадиран.

Преди дни публичен изпълнител от дирекцията на НАП в Благоевград издаде постановление и запорира дяловете на Хаджииванов в 5 фирми.

"Като взех предвид, че ще се затрудни събирането на изискуемото публично вземане в размер на 1 330 592 лв., съгласно данъчния кодекс на Главната митническа служба в Аугсбург, постановявам запор върху дяловете", се казва в документа на данъчните. В две от петте фирми Коце Маца е съдружник, а останалите три са 100% негови.

В една от фирмите той държи половината дялове заедно с футболната ни легенда Емил Костадинов. Фирмата им е регистрирана през 2007 г., но не е развивала дейност.

Въпреки това регистрацията й се държи активна. На 5 юни т.г. дори е имало общо събрание на двамата съдружници за приемане на финансовия отчет. От следващия ден има протокол от събрание на друга фирма, в която Коце Маца е едноличен собственик. И в двата протокола пише, че Костадин Хаджииванов присъства и негов подпис, без забележка дали е представен, или е бил лично.