Найденов: БСП не са по-големи от хляба, лъжат за скока на цената му

Политици заиграват с цената на хляба, а народът е казал, че от хляба никой не е по-голям. С това предупреждение земеделският министър Мирослав Найденов се обърна към БСП, които вчера свикаха специална пресконференция, за да алармират, че ще ядем двойно по-скъп хляб.

Няма такава опасност, дори и да има някакво увеличение то ще е след няколко месеца и то само в рамките на стотинки, поясни министърът. 

Той обясни, че в световен мащаб от 56 години тенденциите са за рязко повишаване на цените на пшеницата. Причина за това е голямото засушаване. Но за сметка на това в България ще имаме най-качествената пшеница от 20 години насам и ще ядем най-вкусния хляб.

Според Найденов по-опасен е проблемът с фуражите отново заради засушаването. Ако не паднат дъждове, реколтите от царевица и слънчоглед ще бъдат много слаби, а това ще вдигне цените на фуражите, което пък ще рефлектира рязко върху животновъдството. Има опасност от по-високи цени на млечните и местни продукти. Правителството обаче е решено да овладее тази ситуация. До сега сме отпуснали около 15 млн. на животновъдите, като до края на годината ще получат още 200 млн. помощи. Целта е именно да спрем покачването на цените и да гарантираме спокойствие на пазарите, заключи министърът.