Николай Ненчев: Допълнителният американски контингент в Европа не засяга България засега

Касае се за около четири хиляди натовски военнослужещи от Германия, САЩ, Англия и Канада

"Решението за разполагане на няколко хиляди американски военни в Европа тази зима не засяга България засега". Това каза в Плевен министърът на отбраната Николай Ненчев. "Става дума за така нареченото "предно разполагане", решение от срещата на върха в Уелс, потвърдено и на срещата във Варшава. Касае се за около четири хиляди натовски военнослужещи. Те са главно от Германия, САЩ, Англия, Канада, които ще бъдат разположени в прибалтийските републики, по така наречения "План за готовност за действие". 

В Румъния ще бъде изградена многонационална бригада, където ние участваме. Ще активираме около 400 човека, които, на ротационен принцип, когато е необходимо, тоест те ще си бъдат в България и когато е необходимо, те ще бъдат изпращани там за определено време, след което ще се връщат. Така стоят нещата. България няма необходимост на този етап и не беше коментиран този въпрос. На този етап това е достатъчно. Имаме споразумение, по силата на което до 2500 американски войници могат във всеки един момент да пребивават на територията на България. С моя заповед – още толкова, така че какво повече от това", каза военният министър.

По-рано Пентагонът съобщи, че САЩ ще разположат тази зима в Европа близо 6000 военнослужещи – 4000 от тях ще са в допълнителна бронетанкова бригада, а още около 1800 военни ще бъдат зачислени към 10-а планинска дивизия.