Нинова: Нарочно внушават, че БСП е разединена, за да покажат, че не може да управлява държавата

Няма да разговарям за пари и власт с отделни членове на партията, защото от там ми идват проблемите, казва още партийният лидер

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

"Внушението, че БСП е разединена, е опорна точка на нашите опоненти. Целта е обществото да остане с впечатление за разцепление и невъзможност да решим нашите вътрешни въпроси, та камо ли да управляваме държавата. Наясно съм с тази цел, наясно съм със средствата, с които тя се гони, както и с лицата в БСП, които я поддържат." Това казва в интервю за "24 часа" лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя дава и конкретни аргументи, с които опровергава това твърдение.

"А сега по същество - разделена ли е партията? Първо, трябва да си отговорим кой е партията? Не съм нито аз, нито Националният съвет. Ние сме временно избрани да изпълняваме политиката ѝ. Партията са членовете ѝ. Пред близо 50 000 души на Бузлуджа зададох въпроса - вие разделени ли сте, разцепени ли са организациите. И целият народ чу отговора - не.

Искате ли да продължим по пътя, по който вървим? Отговор - да. За диалог с партията съм готова винаги и го правя постоянно в страната. За разговори за пари и власт на отделни личности в БСП, за лична изгода на гърба на партията, за задкулисни договорки не съм готова. И от това ми идват проблемите.

Имах избор - да започна промяната в БСП и в държавата и да си създам много врагове, или да не правя нищо ново и да живея спокойно и в политически комфорт. Избрах първото.

Промяната в България започна с избора на президента Радев. Промяната в БСП с ограничаване на мандатите на депутатите, с мандатност за председателя и прекия му избор, слагане край на политиката на задкулисни договорки беше усилие с много силна съпротива. Но партията удвои подкрепата си от 400 000 на 1 милион. Можеше и да е лесно - угаждам на всички заради личния им интерес, ставам председател на парламента и мълча угодно на властта, защото ми е дала пост и пари. Нямаше да има опозиция. И алтернатива. 100 души от БСП щяхме да си добруваме, 1 млн. щяха да бъдат употребени. България щеше да загуби. Избрахме трудния, но верен път. Признателна съм на екипа ми, който заради мен изтърпя много, но не се огъна. И на хилядите членове и симпатизанти, които ми дадоха доверието си на Бузлуджа и продължаваме заедно."

На въпрос има ли чистка на “Позитано” 20, както усилено се говори и наистина ли като лидер използва финансовия проблем, за да разчистите неудобни чиновници, за каквато намекнаха Станишев и Миков в писмо срещу това, партийният лидер изразява недоумението си от подобни твърдения.

"Много странна позиция на колегите Станишев и Миков, Пирински, Жаблянов и Мерджанов. Вместо гневът им да се излее върху ГЕРБ, които с решението за субсидията искат да унищожат финансово опозицията, той се излива върху ръководството, което се мъчи да спасява структури, хора, телевизията, в. “Дума”. Вместо заедно да говорим, че ГЕРБ вкарват партиите в подчинение на олигарсите, те атакуват ръководството. Тяхно право е. Нали ме питахте готова ли съм за диалог. Изпълнителното бюро покани подписалите писмото да подготвят предложение за структура, щат, бъдещо функциониране на партията и партийния печат и на заседание на Изпълнителното бюро да ги обсъдим и заедно да изберем вариант. Отказаха. Но съм сигурна,че на следващото заседание на НС същите другари ще направят шумен скандал срещу ръководството, което управлява еднолично и не иска мнението им."

Запитана дали ще оцелее управляващата коалиция, която напоследък претърпя доста сътресения след поредица от скандали и проблеми в държавата, Нинова коментира: "Ако оцелее, ще е на базата на безпринципност, купуване на подкрепа с постове и обществени поръчки и извиване на ръце. Така и беше създадена. Тя не си изпълнява програмата. А формално в момента няма управляваща коалиция. Под коалиционното споразумение от името на патриотите стои и подписът на Волен Сидеров, а той беше изключен, следователно подписът му е невалиден. Като юрист ви казвам - те нямат споразумение. Но по-важен е политическият въпрос. Лозунгът на ГЕРБ беше за стабилност, но се превърнаха в най-дестабилизиращия фактор за държавата и причината е една - за да останат на власт, са готови на всякакви компромиси с всеки, който им гарантира още някой и друг ден. Когато целта е да бъдеш на власт на всяка цена, последиците са тежки - и за мандатоносителя, и за народа."