Нови банкови такси в сила от днес

От днес влизат в сила промени, засягащи банковите такси. БНБ слага таван на комисионите, които се начисляват за теглене от банкомат, разкриване на сметка или плащане с дебитна карта. Решението на БНБ е съобразено с европейските изисквания, а банките трябва да съобразят таксите си със средните цени, определени от централната банка.

С промените откриването на разплащателна сметка ще ни струва максимум 1,79 лв. Ако към нея има и дебитна карта, цената е с близо 50 стотинки по-малко. Средният размер на обслужването на разплащателна сметка в офис е 2, 27 лв. на месец и малко по-евтино ако към сметката има и дебитна карта. Таванът за теглене на пари в брой на каса в офис на банката до 1000 лева е 1,02 лв. За теглене от банкомат на банката е 0,20 лв., а от друг 0, 92 лв.

"Ползите за потребителя са, че запознавайки се с този среден размер на таксите всъщност това може да служи като някакъв критерии за сравнение за това неговата обслужваща банка какви такси начислява по конкретни операции. Тоест да служи като някакъв пример за сравнение", обясни
Десислава Николова, финансов анализатор.

Проучвания показват, че потребителите рядко имат повече от две дебитни карти. Основно те се ползват за теглене на пари в брой. Малко над 30% от запитаните плащат стоки и услуги чрез нея. На последно място са разплащанията в интернет. 

"По-евтино е да ползвате картата за покупки, защото там няма такса. Същото е и при кредитната карта. Докато теглим суми в брой плащаме на банката комисионна", съветват експерти.

Финансистите съветват също да проверяваме колко незакрити сметки имаме.

Данните показват, че приходите от такси и комисионни нарастват. В края на юни отчетеният ръст е в размер на 8%.