НСО е ключът към шпионските записи от дома на Борисов

Прокуратурата изключва от разследването гардовете на бившия премиер, а така остава усещането за договорки

Прокуратурата тласка разследването за нелегалните записи в дома на Бойко Борисов в Банкя към определена посока, която изключва на този етап възможността за обективно изясняване на всички обстоятелства около създаването им. Това коментират прeд Faktor.bg експерти по сигурност.

Скандалът гръмна преди началото на Великденските празници, когато в медиите изтекоха разговори между Борисов, Миро Найденов и прокурор Кокинов.  От тях се разбра, че скандално тримата обсъждат в средата на април как може да бъде манипулирано делото за корупция, принуда и служебно престъпление срещу Найденов. Освен това Борисов научава преждевременно констатациите от проверката на мобилното подслушване в МВР, уговарят се назначения и финансово толериране на медии.

Кръгът на интересните за държавното обвинение лица обаче се затваря само между участниците в разговора – Борисов, Миро Найденов, Николай Кокинов и шефа на НРС Драгомир Димитров, за който се разбра, че също е пристигнал по-късно на въпросната среща. Показания са снети и от Цветан Цветанов, като бивш министър на МВР и забъркан със серията от легални и нелегални подслушвания в страната. За сега обаче по неясни съображения на разследващите извън играта остават хората от НСО, които отговарят за сигурността на бившия премиер и дома му.

Задължително трябва да бъдат призовани да дадат показания тримата гардове от НСО и двамата шофьори, които също са били в къщата на Борисов, защото са част от личната му охрана. Тази позиция изрази пред Faktor.bg бившият служител от НСО полк. Николай Марков.

Според него обяснения трябва да даде и лицето, ангажирано със сигурността на къщата, както да се провери книгата за охрана на обекта, която се води според задължителните инструкции на НСО. В нея се регистрира пропусквателният режим в къщата. С точни часове се отбелязва кой от гостите кога е влязъл и излязъл от дома на Борисов, движението на автомобилите. Там трябва да бъде  отбелязано стриктно присъствието на перачка, чистачка, домакини и т.н. Ако липсва такъв регистър - или НСО са хъшлаци и работят извън всички правила и норми, или умишлено книгата не е попълвана, но трябва да се разбере защо, пита Николай Марков.

Той е категоричен, че НСО трябва има и задължително видео-наблюдение от въпросния ден, което прокуратурата трябва да изиска и да разгледа. От там ще стане ясно дали съвпадат показанията на свидетелите.

Полковник Марков е изненадан, че до сега тези 6 служители от НСО, които задължително трябва да са били по време на записите в къщата на лидера на ГЕРБ в Банкя, не са обект на разследването и се изключват от групата на участниците като свидетели. Според него показания трябва да даде и шефът на НСО ген. Тодор Коджейков, който също би трябвало да е запознат кои лица влизат и излизат при бившия премиер на държавата.

Ако стриктно се води това разследване, НСО може да се окаже ключът за разплитането на скандала. Невъзможно е 6 човека от тази служба да излъжат едновременно  В противен случай всеки познавач на тази специфична работа остава с усещането, че мълчанието на хората от НСО е договорено, те пазят закона на омертата като мафиотска организация и нищо чудно и да се преправят документи, категоричен е Николай Марков.

За сега главният прокурор Сотир Цацаров бе лаконичен, че Борисов, Найденов и Кокинов отричали те да са правили записа, но не било изключено това да е станало чрез мобилния телефон на бившия земеделски министър, без той да е знаел.