Нулево ДДС върху лекарствата ще струва 1,2 млрд. лв. на държавата

Депутатите отхвърлиха предложението на "Атака"

Едва 13 депутати подкрепиха предложението на "Атака" да има нулева ставка ДДС върху лекарствата, учебниците и храните, българско производство. Освен 10 националисти, глас „за“ дадоха и по един депутат от БСП, РБ и ПФ за измененията в Закона за ДДС

Илиан Тодоров от "Атака" се опита да убеди депутатите, че е важно да няма ДДС върху основните продукти, защото хората трудно посрещат разходите си.

"В Кипър е 5% ДДС върху лекарствата, в Малта е 0%, в Австрия е 10%, в Полша е 8%, в Португалия е 7%, в Румъния е 9%. В момента смъртността в България е по-висока от тази в Сиера Леоне и Либерия, където има епидемия от ебола. Редица лекарства произведени и нас са по-скъпи от съседна Македония или Гърция и хората да си ги купуват оттам", настоя той.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ обаче посочи, че искането на „Атака“ ще струва 1,2 млрд. лв. на държавата, а това ще натовари свръхдефицита.

От ПФ пък обвиниха националистите в пълен популизъм и признаха, че и те имат идеи за диференцирани ставки, но тепърва готвят законопроекта си.

"Няма правни основания да мине един такъв законопроект като вашия. Вие копирате програмата на ПФ. Това е изпреварващо мероприятие на добре изготвения законопроект, който в момента подготвяме“, коментира Валери Симеонов, председател на парламентарната група на ПФ.

Според него няма как да се дели производството на местно и европейско, както предлага „Атака“.

Зам.-председателят на парламента от ПФ Красимир Каракачанов обвини националистите, че нямат финансова обосновка на предложението си и попита откъде ще се вземат тези 1,2 милиарда лева, колкото би струвало отпадането на ДДС върху храни, лекарства и учебници.

Илиан Тодоров обаче предложи да се спрат партийните субсидии, за да се осигурят пари, които да компенсират загубата в бюджета от ДДС.

Според социалиста Георги Кадиев може да се помисли за отпадането на ДДС за лекарствата.

"Те наистина са голям проблем у нас и наистина хора пътуват до съседни страни, за да купуват по-евтини лекарства. При тях е достатъчно ясно казано каква е надценката, която могат да си сложат и би трябвало логично при намаление да падне цената, склонен съм за намаление с цел една единствена – облекчаване“, заяви той.

Социалистът обаче се съгласи, че не е ясно наистина откъде ще дойдат парите, които да компенсират тази мярка.