Областен от СДС хариза пристанище на Доган

Вълчо Чолаков действа като адвокат на фирма от обръчите на #КОЙ

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който е член на СДС и е от квотата на Реформаторския блок, е “подарил” на почетния председател на ДПС Ахмед Доган пристанище - изключителна държавна собственост, показва разследван не "Бивол", позовавайки се на отговор по Закона за достъп до обществената информация.

Става въпрос за новия сарай на Доган край Росенец, построен  чрез непогасен кредит за 20 млн лева към фалираната КТБ, рефинансиран от “Първа инвестиционна банка”. На 12.08.2016 областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, е одобрил с писмо 24-14246 искане за заличаване на имота с пристанището, който в момента е изключителна държавна собственост. Искането е във връзка с проект за изменение на кадастралната карта подаден от собствениците на съседни имоти, за да се присъедини част от пристанището към имота на Сарая, а останалата част да се отпише от кадастралната карта като съоръжение. 

„Действително, в кадастралната карта и кадастралните регистри на град Бургас е записано, че поземлен имот с идентификатор 07079.831.93 е с начин на трайно ползване „за пристанище“. Но в Регистъра на пристанищата на Република България няма вписано пристанище, чиято територия да включва този имот. Това означава, че на това място няма създадени организационни условия за обслужване на кораби. Не се предоставят никакви пристанищни услуги, в т.ч. снабдяването им с вода, електрическа енергия или гориво, приемане и обработване на отпадъци – резултат от корабоплавателна дейност.“ обясняват от Морска администрация. Решава се, че това всъщност не е пристанище, каквото е било досега, а „съоръжение“ – кейова стена, мостик, циментова ограда Резултатът е, че. държавата дава на Доган имота и съоръженията без пари.