Оградата с Турция се преодолявала за няколко минути от нарушителите

Анализи показват трагичното състояние на българската гранична полиция

Оградата с Турция, на която се възлагат надежди да спре притока от нелегални емигранти, се оказа неефективна.

"Инженерното съоръжение не е достатъчно защитено и позволява в кратък срок (до няколко минути) да бъде преодоляно от нарушителите на границата", констатирала комисия от 18 души от МВР. В нея са участвали и представители на Граничната полиция, по чийто проект беше изградена оградата от военните. 

Признанието е направено в доклад до министъра на вътрешните Веселин Вучков. Въпреки това в друг документ вътрешният министър отчита, че след построяването на оградата седем пъти е намалял броят на имигрантите, които се опитват да влязат в България през този участък.

Публикуваните анализи показват трагичното състояние на българската гранична полиция.

Командированите над 900 полицаи се греели с печки "циганска любов", заради това можело да се стигне до задушаване в палатките, където спели. Полицаите не разполагали с радиостанции и често използвали личните си телефони, за да говорят по между си. 

На границата е имало 315 автомобила, от които 104 повредени.

Психолозите на МВР пък установили, че дългата командировка на границата се отразявала зле на полицаите и на семейния им живот. 

В своя доклад вътрешният министър посочва, че досегашният начин на охрана на границата не е ефективен и предлага той да бъде променен. За целта трябва да бъдат назначени 700 граничари, което ще струва за цяла година около 8 млн. лв. В същото време става ясно, че правителството е отпуснало допълнително над 44 млн. лв. за МВР за охрана на границата с Турция. От тях 22 млн. лв. са отишли само за командировъчни на полицаите. Това са заплатите за повече от 3 години на новоназначени гранични полицаи.