Октай: Тежки времена чакат Доган, остана на бариерата между Москва и Анкара

Турските власти разследват Доган и Пеевски за контрабанда, ще се намеси и Интерпол

"Приравняването на Ахмед Доган с модела „Кой” в лицето на Делян Пеевски от страна на турските власти, е сериозен удар по партията на мафията ДПС. Забраната на двамата за влизане в Турция не трябва да се разглежда само като политическо отношение. Тя трябва да се разглежда като криминално разследване от страна на турските служби и съдебни власти за контрабандните канали, за които в медиите на южната ни съседка се говори повече от година". Това заяви пред Faкtor.bg бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай по повод забрана на турските власти Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция. 

"Една от причините за действията, които предприема Анкара срещу ДПС, е, че Сотир Цацаров на два пъти е бил предупреден от турска страна българските власти да вземат отношение за контрабандните цигари и прането на пари. Всичко това е първата стъпка за началото на края на модела „Кой”. Случаят със скандала, който се разви в полето на ДПС между Лютви Местан и Ахмед Доган, между проруското и протурското, ще сложи края на този мафиотски модел. В цялата ситуация Таийп Ердоган няма какво друго да направи, освен етно-мафиотската организация да изчезне. Не бих се изненадал, ако на Доган и на Пеевски им бъдат повдигнати обвинения за тези контрабандни канали", категоричен е Октай. 

"Когато Цацаров беше на посещение при Ердоган, той е получил достатъчно информация от турските служби за контрабандните цигари и е поискано от нашите партньорски служби да се вземе отношение по повод тези канали. Не беше случайна и изтеклата информация от германските служби във вестник „Шпигел” за това, кой е Делян Пеевски в подробна статия. Това е първата стъпка и удар срещу турците, които подкрепят Доган и неговата мафия. Актът не е политически. Ако беше, много от хората, близки до Сокола, както и пиарите му, щяха да получат забрана за влизане в Турция", каза още анализаторът.

"Виждаме „играта на съдбата”. В деня, когато офицерите на Държавна сигурност, служещи на Кремъл и на Примаков, употребиха държавника Стефан Стамболов, и дадоха на негово име награда на своя служител Доган, почетният лидер на ДПС беше обявен за персона „нон-грата” в Турция. Турските власти реагират, след като българските си затварят очите за контрабандните канали. Партньорските институции в Европа вече не вярват на нашите служби. Доган оттук нататък няма ход. След като той изцяло възпроизведе опорните точки на Путин в посланието си на коледния купон, бе употребен за последен път от кръговете на Кремъл на територията на България. В една такава ситуация Анкара и Москва ще намерят общ език, но тези, които са останали на барикадата на напрежението, ще платят висока цена", категоричен е Октай.