Опозицията: ГЕРБ приема закони за служебна победа на изборите

Дебатите около Изборния кодекс продължават да нажежяват страстите в българския парламент. Генераторът на емоциите идва от явните съмнения, че управляващите от ГЕРБ се опитват да си осигурят чрез закона служебна победа на изборите и възможности за манипулации и фалшификации на изборите, и нечестен вот.

 

По Би Ти Ви  червената депутатка Мая Манолова обясни, че до бой няма да се стигне както в украинския парламент, защото не е в българските традиции. Но обясни, че реакциите на всички са много изострени, защото управляващите не приемат нито едно предложение на опозицията и по болшевишки се налагат правила, които са изгодни само за тях. 

Представителят на ГЕРБ в студиото – депутатът Емил Радев, е категоричен са приели нов Изборен кодекс, който осветява всички процедури и затваря всички вратички за купуване на гласове и фалшификации. Той се похвали, че вече даже ще бъдат използвани и СРС-та за разкриване на схеми за организирано купуване на гласове. 

Това са пълни глупости, контрира го Мая Манолова. Ще използват СРС-тата за политически цели, за да следят и да слушат партиите. Манолова е категорична, че на изборите догодина освен традиционните схеми, използвани досега, като плащане на пари и принуда по административен път, сега ГЕРБ така са нагласили процедурите, че сами ще си определят победата по служебен път, обяви Манолова.

Според нея ГЕРБ са основните фалшификатори на избори през последните гласувания, но следващият вот ще бъде най-опорочения. Тя обяви публично няколко предложения на опозицията, които ГЕРБ отказват да включат. 

Настояваме всяка политическа партия да получава извлечение от секционния протокол, подписано и заверено. Така ще се спре възможността по пътя от секциите към районните избирателни комисии а се подменят и фалшифицират протоколите. 

Манолова очаква една от големите подмяна на вота ще се извърши в секциите с електронно гласуване, където данните ще се въвеждат. Затова от опозицията настояват да имат техен представител като зам.-председател във всяка секционна избирателна комисия, а освен това при въвеждане на информацията в масивите на Информационно обслужване да има група от независими наблюдатели. 

Според бившия вътрешен министър Михаил Миков сега в парламента ГЕРБ разиграват един цирк, един театър. Целта е далаверите им да минат покрай коледните празници. А фактът, че се отхвърлят рационални предложения на опозицията, свидетелства единствено за това, че управляващите се надяват по служебен път да си осигурят победа, коментира социалистът по БНТ.