Оправдаха съдия Тодорова по първото обвинение на ВСС

Върховният административен съд (ВАС) отмени днес първото наказание на уволнената преди три седмици шефка на съдийския съюз Мирослава Тодорова.

То й бе наложено в началото на годината, като Висшият съдебен съвет (ВСС) я санкционира с "намаляване на заплатата с 15 на сто за две години". Причините - констатации от доклада на съдебния инспектора, който провери цялото наказателно отделение в Софийския градски съд (СГС) през лятото на 2011 г. 

Проверката бе започната от главния инспектор Ана Караиванова, която се противопостави на призивите да бъде проверена скандално назначената шефка на СГС Владимира Янева заради съмнения, че е забавила едно от делата за злоупотреби в дружеството "Софийски имоти" и, че го гледа в конфликт на интереси. 

Караиванова обаче обяви, че това било поръчка и подхвана обща проверка на всички наказателни съдии в СГС, тъй като така било по-справедливо. В резултатите от работата на инспекторите бе посочено, че Тодорова има 55 забавени с между 2 и 16 месеца дела, при разгледани 436 и приключени 333. Отделно две дела са забавени с 3 години и 10 месеца и 3 години и 5 месеца. Именно за последните две плюс едно ново ВСС реши да я уволни преди три седмици, въпреки че вече й бе наложил наказание. 

Според ВАС обаче от всички общо 57 дела, забавени от Тодорова, само 14 не са с изтекла давност за дисциплинарна отговорност. Съдът изтъква освен това, че е било нарушено правото й на защита.