Оправдали Цветанов по правилата на европейското право

Пловдивският районен съд (ПРС) е дублирал практиката на Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), за да оправдае вътрешния министър Цветан Цветанов по делото за клевета, което заведе бившият председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова.

 

Това става ясно от мотивите към присъдата, произнесена през октомври, официално публикувани в интернет.

Зам.-ръководителят на ПРС Екатерина Роглекова цитира решения по шест дела, разгледани от европейските магистрати. Тя обаче пропуска да отбележи, че всички те са в защита на журналисти и граждани, и правото им да критикуват публични личности и представители на властта, какъвто в случая се явява самият Цветанов.

Въпреки това пловдивският съд възприема вътрешния министър изцяло в качеството му на гражданин. Затова препраща изказването му от януари т.г., че “като съдия Тодорова работи в услуга на организираната престъпност”, към човешкото му право свободно да изразява мнението си. В този смисъл съдът е категоричен, че думите на Цветанов не могат да се схващат като твърдение, макар че точно така бяха отразявани в публичното пространство месеци наред.

Доводите и изводите, направени от съдия  Роглекова показват недвусмислено, че като магистрат превратно анализира практиката на европейските магистрати, която се отнася единствено към незащитените от публични държавни постове журналисти и граждани, позволили си остри коментари спрямо личности, "облечени" във власт, коментират юристи, цитирани от  Mediapool.

Така процесът, заведен от Тодорова срещу Цветанов, се оказа изключително рядък пример за способността на пловдивските магистрати да правораздават по европейските стандарти, мотивирайки се, че зачитат напълно човешките права на подсъдимия, тълкувайки обаче доста свойски практиката на ЕСПЧ.

Абсурдното в този случай е и обстоятелството, че точно пловдивските съдилища търпят сериозни критики за многобройни решения, обжалвани по-късно в Старсбурги и завършили с осъждането на България. Пловдивските магистрати са известни още и с огромния процент осъдителни присъди, които постановяват по наказателни дела.