Отново фалстарт на делото срещу Батко

Трети неуспешен опит да тръгне знаковото дело срещу бившия шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев, добило популярност като аферата "Батко и Братко" в Софийския градски съд, след като началото му бе дадено преди цели четири години.

Днешното заседание беше отложено чак за 29 октомври, заради отсъствието на  адвоката на Георгиев - Пламен Ялнъзов, който бил в чужбина. 

Пред съдия Петя Крънчева Георгиев настоя защитата му да се води именно от Ялнъзов. 

Пета година аз излежавам присъда без да съм осъден, оплака се пред медиите бившият шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев.

Този тормоз, който 5-та година се стовари върху мен и моето семейство, само аз знам какво ми е. Аз съм потърпевш от всичко, което се случва, жалва се още обвиняемият.

За такова по мащаб дело обаче за 10 дни в България няма да се намери адвокат, който да иска да го поеме. Правих такива опити, но не ми се получи, поясни още Георгиев.

На заседанието се явиха двама от свидетелите -Радомир Хаджитанов и Костадин Костадинов.

Оказа се, че друг свидетел - Христо Тодоров, пък не може да бъде открит на посочения от него адрес. Интересното е и че от "Пътна инфраструктура" също не бяха изпратили свой човек на днешното дело.

Обвинението срещу Веселин Георгиев е, че като длъжностно лице е сключил 8 договора за обществени поръчки за 120 млн. лв. с "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с които облагодетелствал братята си Бойко и Емил, които са в управата на дружествата. Скандалът от 2008 г. доведе до спиране на пари от Брюксел - 115,4 млн. евро по програма ИСПА и 50 млн. евро по програма ФАР.

Година по-късно делото срещу Батко бе вкарано в съда, а съдия по него бе тогавашният шеф на

СГС Георги Колев. Съдебното следствие продължи две години, а делото многократно бе отлагано заради липса на отговори от Министерския съвет по запитване за кореспонденцията между ЕК и правителството в периода на спиране на парите по ИСПА. В крайна сметка Колев бе избран за председател на Върховния административен съд преди да прочете присъда срещу Георгиев и процесът трябваше да тръгне наново при друг състав.

През март миналата година с него се зае съдия Весела Дончева, но след два месеца тя върна обвинението заради "съществени нарушения". До ново разпределение се стигна, след като Дончева се върна в Софийския районен съд, откъдето бе командирована в СГС. Сега то е разпределено на зам.-шефът на СГС Петя Крънчева.

{fcomment}