П. Москов: Идиотизъм е децата ни да учат, че сме съжителствали с поробителя си

Гарантирал съм на своите близки и приятели, че е

"Ако в учебниците на нашите деца пише, че сме съжителствали с Турция, то това е чист идиотизъм. Могат да се кажат дори още по-тежки неща. Не може да пишеш, че сме съжителствали с поробителя си", коментира пред бТВ здравният министър Петър Москов на въпрос за образователните промени

."Няма турски ваксини и няма промоционални ваксини. Въпросният "Пентаксим" е френска ваксина, ние просто сме я взели от Турция, защото българският вносител не се явил. Тя просто се е доопаковала в Турция, производителят е френската компания", категорично заяви той.

"Изпълнителната агенция по лекарствата излезе със становище, че "Пентаксим"-ът е законосъобразен и е приложим според календара за ваксинации", поясни Петър Москов.

"Това е ваксината, за която аз съм гарантирал на своите близки и приятели, че е същата, която се продава и във Франция. Няма никаква опасност за сигурността и здравето на българските деца", увери здравният министър.

"Ваксината "Еувакс" ни е необходима заради огромния бежански поток. Тя е срещу Хепатит Б. Единственото взаимоотношение на здравното министерство с Турция са ваксините, за което съм им благодарен", завърши Москов. 

Той заяви, че публикациите за "турска фирма или турска технология, която ще изпълнява поръчката за персоналните идентификатори" е пълна измислица и съобщи, че до търга са допуснати две големи български софтуеърни фирми.