Парадокс: Страната ни първа по видео-чат в ЕС, а едва 31% от българите работят на компютър

Държавата ни попада в групата на изоставащите страни по нови технологии

Европейската комисия (ЕК) публикува резултатите от изданието за 2016 г. на индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI), съобщи пресслужбата на ЕК. Данните показват, че от публикуването на стратегията за цифровия единен пазар на Комисията през миналата година досега страните членки са постигнали напредък в области като свързаност и цифрови умения, както и по отношение на публичните услуги.

Изследването обаче показва също, че темпото на напредъка се забавя. Необходими са действия, както на равнище ЕС, така и на национално равнище, за да се премахнат пречките, които възпрепятстват страните от ЕС да се възползват в пълна степен от възможностите на цифровите технологии.

По индекса DESI за 2016 г. общата оценка за България е 0,37 (нарастване спрямо 0,36 през 2015 г.), с което тя се нарежда на 27-мо място в класацията по DESI. Високоскоростният широколентов достъп е на разположение за почти 72 % от домакинствата в България, но в селските райони няма високоскоростно покритие. Едва 55 % от българските домакинства са абонирани за фиксирана широколентова връзка (27-мо място в ЕС), а половината от тях ползват високоскоростна връзка (10-то място в ЕС). България трябва да се справи със сериозното си изоставане в придобиването на умения за ползване на цифрови технологии: едва 31 % от населението имат основни умения в тази област. Българските потребители на интернет са сред първенците в използването на услугите за видеоразговори (1-во място) и социалните мрежи (6-то място). Те изглежда се въздържат най-много от банкирането и пазаруването онлайн. Въпреки известен напредък в използването на цифрови технологии в българските обществени услуги има голям потенциал за подобрението му; в тази област България е на последно място.

България попада в групата на изоставащите страни3, които показват резултати под средното за ЕС и които напредват по-бавно спрямо ЕС като цяло от миналата година.