Паравоенни: Ще спасяваме България - народът ще реши от кого

Не приемам, че хората от съюзите Васил Левски и Шипка са патриоти, казва журналистът Бойко Станкушев

Нашата цел е възраждането на патриотичното чувство и спасението на България, а кого ще бъде спасявана страната ни – това ще реши българският народ. Това обяви Красимир Симеонов представител на Военно сдружение „Васил Левски“ и Войнски съюз „Шипка“.

На въпрос на водещата дали нямат някакви претенции към властта, след като обявили в интернет, че създават преходно общобългарско събитие, той започна да шикалкави и да се оправдава, че нямат нито подобни намерения, още по-малко някакви амбиции за власт.

Симеонов отрече организациите да се занимават с незаконна дейност, въпреки много съмнителното съдържание на техния устав.

Нищо незаконно няма в нашата дейност. Ние се развиваме в рамките на българските закони. Основният въпрос обаче е друг – че самоогранизирали се граждани, каквито сме ние, подпомагат гранична полиция. Ние спираме българските каналджии по границите, за което нищо не се казва обаче публично, посочи Симеонов.

Иво Борисов също оправда агресивното поведение на неговите съмишленици при посрещането на „Нощни вълци“ в Бургас. По неговите думи агресията дошла от група украински националисти, които ги блъскали и се разправяли с тях без никакво основание. Освен това същите тези провокатори били дошли на мястото, където те се били събрали – пред ОМВ, с журналисти и линейки.

Не е вярно, че сме били агресивни, нямаме палки, а камуфлажните дрехи ги носим, защото ходим в планините, правим тренировъчна дейност, патрулираме в планините в помощ на гранична полиция, което не е незаконно. И никой не ни финансира, ние се самофинансираме, правят го нашите деца. Но управляващите май са ни обидени, че малки групи като нас вършат повече работа от военните, за които са по границата, коментира Борисов.

Темата коментира в студиото на Нова ТВ дългогодишният журналист и шеф на пресцентъра на военното министерство Бойко Станкушев.

За съществуването на тези групи се знае отдавна, затова нищо не ме изненадва. Тези господа обаче непрекъснато при задаването на въпрос за специфичната структура – започват да подменят тематиката…Проблемът е – че с тези хора никой не се занимават сериозно. Сега те са смирени и хрисими, дори нямат доблестта да защитят позициите си. Аз бих ги попитал – те националисти ли са или интернационалисти – ако не са, какво правят при тези руски рокери.

Ако приемем че са патриоти – няма нищо лошо, но за мен те не са патриоти. Каква заслуга и полезност са извършили. Освен че имат спонсори, които са неизвестни. Вероятно това са богати хора, носталгици и привързани към Русия, които спонсорират подобни формирования. Но реално те нямат идеология, макар че са сложили името на Васил Левски, който много ясно е казал какво да очаква България, ако бъде освободена от Русия. Голяма част от нещата, които правят, не са забранени и това ги „легитимира“ по някакъв начин, обясни Станкушев.