Пеевски и Василев налапаха и “Струма”, и “Марица”

Два от водещите провинциални всекидневника - "Марица" и Струма" и съпътстващите ги по-малки местни и онлайн издания официално смениха собствениците си. 

Издателска къща "Марица" ООД, която издава едноименния вестник и благоевградския "Струма", са вече собственост на "ГМ Прес" АД, което се свързва с имената на бизнесменът Делян Пеевски и банкерът Цветан Василев. Същото дружество купи миналата година 34% от "Стандарт нюз", издател на вестник "Стандарт", след това влезе в Агенция "Блиц" и стана съсобственик в "Интермедия", издаваща тиражните седмичници "Шоу", "Доктор", Над 55", "Женски тайни" и други, пише Mediapool. 

Не е тайна, че медиите на Пеевски и банката на Цветан Василев се смятат за близки до правителството на Бойко Борисов, а политиката им е да отразяват безкритично проявите му. Така след като изкупиха голяма част от централните всекидневници, управляващите вече се насочват и към регионалните медии година преди парламентарните избори.  

"Марица" и "Струма" са водещи всекидневници в два големи региона на България. В Пловдив в момента има само един всекидневник - създаденият преди 20 години от Степан Ерамян "Марица" с дъщерни издания "Пазарджишка Марица", "Хасковска "Марица" (за кратко продадена на депутата от ГЕРБ Георги Стаматов), сайтът "Марица.бг" и други. В Благоевград се издава вестникът за Югозападна България - "Струма", отново по проект на Ерамян, който е негов съсобственик.

 Сделката предизвика коментари в медийните среди в Пловдив. "По-добре, че влезе нов собственик. Поне ще има пари за малко по-прилични заплати", коментира репортер от "Марица", според когото вестникът имал дългове към печатницата, а приходите от реклама драстично спаднали. Въпросът е обаче, дали новият собственик има намерение да инвестира във вестника, или ще го препродаде в навечерието на изборите. Заради което не била ясна и каква ще му е политиката. 

Регионални сайтове лансираха друга версия - "ГМ Прес"  щял да държи вестника в Пловдив и региона, а "Струма" - да влезе в орбитата на групировката на Делян Пеевски и Корпоративна банка. Според техни публикации Пеевски вече лично кадрувал в "Струма", а сайтът "Струма.ком" се бил отделил заедно със зам.-главния редактор на вестника. Проверка обаче установи, че сайтът не се е отделил. 

Многобройни публикации сочат пък индиректни връзки на създаденото специално за купуването на "Стандарт нюз" дружество "ГМ прес" с "Винпром Пещера". Мажоритарният собственик на дружеството Кирил Захариев е президент на волейболния отбор на ЦСКА, има бизнесинтереси в туризма и строителството. Медийни проучвания откриват връзки по няколко линии на Захариев с крупния производител на алкохол "Винпром Пещера" и с пловдивската цигарена компания "Кингс Табако". Неофициално се твърди, че има и тясна финансова обвързаност между "винпромците" и кръга около Пеевски и Корпоративна банка, макар това публично да е отричано.   

"Новият собственик не само има намерение да развива купените от него медии. Ще бъде реализиран и проектът на интеграция на изданията в Пловдивския и Югозападния регион както на вестниците, така и на интернет-сайтовете", поясни пред Mediapool доскорошният мажоритарен собственик Степан Ерамян. Той опроверга слуховете, че се оттегля от вестникарския бизнес или че ще започне нов проект. 

"Оставам в изданията, но те ще се правят по нов начин, така че да отговорят на новите изисквания и да са печеливши", каза още Ерамян. Той не знаеше за връзка на "ГМ прес" с "Винпром Пещера", още по-малко с Пеевски и Корпоративна банка.