Пеевски с още собственост - купува Канал 3

Спънки в сделката няма, тъй като приходите на телевизията са минимални

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който разбуни духовете в обществото, след като преди дни придоби компания „Нова Българска Медийна Група Холдинг“ ЕАД, е  получил зелена светлина и за закупуване на Канал 3. 

Сделката е оповестена преди близо 2 седмици, като се чакаше разрешение от Комисията за защита на конкуренцията, пише topnovini.bg. От сайта на КЗК става ясно, че на закрито заседание на 1 септември антимонополният орган е решил да позволи на Пеевски и майка му Ирена Кръстева да закупят телевизията. Спънки в сделката няма, тъй като приходите на Канал 3 са минимални - за миналата година са под 3 милиона лева, а общият оборот на двете компании, участващи в сделката е под 25 млн. лв. В решението се казва, че за такива сделки изобщо не е необходимо да се иска предварително разрешение.

Уведомлението за закупуването на телевизията е постъпило в КЗК на 21 август. Всички заинтересовани лица са били поканени да представят в седемдневен срок становищата си относно ефекта от сделката, но в този срок не е постъпило нито едно такова от засегната медия.

В решението е записано, че придобиващата компания „Нова Българска Медийна Група Холдинг“ ЕАД контролира фирмите „Монитор“ ЕООД, „Телеграф“ ЕООД, „Експрес БГ“, „Пресмаркет“ ЕООД, „Компакт - Меридиан“ ЕООД, „Политика Днес“ ЕООД и „Издателска къща Борба“ АД.

Всичко това идва като продължение на процеса по изсветляване на бизнесите на Делян Пеевски. Първо майка му Ирена Кръстева му прехвърли 50 процента от фирмата, издаваща вестниците "Монитор" и "Телеграф", а след това депутатът се сдоби и с дялове в три новосъздадени компании, едната от които се оказа собственик на 5% от капитала на "Булгартабак".